Прогнозите на управляващите, че задължителната автозастраховка "Гражданска отговорност" ще поевтинее заради възможността тя да бъде продавана онлайн, се отхвърлят от застрахователите.

ДЕЛЯН ДОБРЕВ: ПАДА ЗАБРАНАТА ЗА ОНЛАЙН ЗАСТРАХОВКА ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ

„Трудно е да се каже (б.р., колко ще е поскъпването), но вероятно трендът от последните години ще се запази и ще е от 5 до 10 процента за цялата година. Т. е - няма да има шоково поскъпване, каквото се предвиждаше от 30 или 40%, а по-скоро ще видим същите цени, с които сме свикнали при гражданската отговорност”, заяви пред Би Ти Ви Стоян Проданов, изпълнителен директор на "Бул Инс".

Причината за новите цени на полицата са поправките в Застрахователния кодекс, с които се повишиха лимитите за обезщетение при смърт на пътя. Вместо до 1 милион, съдът вече ще може да отсъжда до 10 милиона лева "кръвнина".

Брокерите твърдят, че въпреки възможността за сключване на застраховките по електронен път, цените ще останат най-малко същите. Мотивът за това е, че за да се обработят документите, застрахователите ще трябва да назначат повече служители, на които да плащат.

MADE IN BG: ОНЛАЙН ЗАСТРАХОВКА, НО С ХАРТИЯ И СТИКЕР