"Има условия Лютви Местан да бъде разследван за държавна измяна. Бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система да обърнат внимание на този въпрос", заяви пред Би Ти Ви проф. Димитър Иванов, бивш шеф на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност.

"Има достатъчно косвени белези, които говорят за определени обвързаности на Местан с турски държавни дейци. Личните му отношения с турски държавници прехвърлят нормалните граници за един български политик. Нелепо е български политик да отиде да се крие в посолството на чужда държава", смята Иванов.

ОСМАН ОКТАЙ: МЕСТАН И ДОГАН ВНЕСОХА СБЛЪСЪКА ЕРДОГАН-ПУТИН В БЪЛГАРИЯ

"Не става дума за държавни тайни, става дума по-скоро за едно политическо влияние, за въвеждане в политическия живот на държавата на една политическа концепция като тази на Ахмет Давутоглу (б.р., премиерът на Турция) за неоосманизма. Българските турци са компактна маса и исторически те са манипулируеми. При тях е естествено лидерът на политическата партия да формира мнението на етноса", обяснява Димитър Иванов.

Той смята, че Лютви Местан вече няма място в политиката и че около него няма да бъде формирана политическа партия:

"Лютви Местан няма потенциал за самостоятелна политическа работа. Той се издигна единствено под егидата на Доган. В него светеше отразената светлина на Доган. Би трябвало да запази достойнство, да се държи като мъж, който повече няма нищо общо с политиката."

Но не било ясно дали почетният лидер на ДПС Ахмед Доган ще се върне като официален лидер на ДПС.

"Големият въпрос е дали Доган се връща в активната политика. Както се казва в народната песен, една сабя сече в двете посоки. Очевидно се връща, след като с един замах може да реши такъв важен въпрос със смяната на лидерството в може би най-дисциплинираната партия, значи той не е излизал от политиката", казва Иванов.

Дали ще слее в едно формалното и неформалното лидерство, това е друг въпрос. Добре би било да се върне, също така би било добре да намери по-млад човек, който да стане лидер, допълва Иванов.