Специалният координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес и бивш министър на външните работи на България (2010 – 2013 г.) Николай Младенов предупреди, че е твърде опасно един вътрешнопартиен конфликт да бъде опакован като геополитически. В студиото на Нова телевизия той отказа да коментира по същество конфликта в ДПС, но напомни, че България е едновременно и съюзник с Турция, и има сериозни икономически и политически отношения с Русия.

„Намирам за доста притеснително, че напоследък представители на други държави се изказват публично по вътрешнополитически теми...

ОСМАН ОКТАЙ: ДОГАН И МЕСТАН ВНЕСОХА КОНФЛИКТА ПУТИН-ЕРДОГАН В БЪЛГАРИЯ

Не трябва да избираме между една или друга държава, която не е българската. Имаме нужда от добри отношения както с Турция, така и с Русия“.

Николай Младенов оцени като правилна позицията на премиера Бойко Борисов, който отказал да заеме страна по време на разговора с турския си колега Ахмет Давутоглу.

„Българските граждани през всичките тези 20 години на прехода са доказали, че те ясно и категорично подкрепят интеграцията на страната в НАТО и ЕС. Всичко друго е вътрешнополитически конфликт, в който има вероятно лидерски, а вероятно и икономически интереси, и да се пакетира като геополитически конфликт е изключително опасно за България“.

Според Младенов е недопустимо който и да е политически лидер да прави стабилността в България зависима от една или друга държава.

„Не ме карайте да избирам, аз избирам България – това е най-правилната позиция“.

ДИМИТЪР ИВАНОВ ПРИЗОВА МЕСТАН ДА БЪДЕ РАЗСЛЕДВАН ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА

Николай Младенов отхвърли тезата на Ахмед Доган, изказана в речта от Сарая, че Европейският съюз вече е минало.

„Аз не принадлежа към тази група, която смята, че ЕС се разпада“.