Русия смята да продължи с режима на санкции срещу Турция, предаде БНР.

Това обяви Аркадий Дворкович - вицепремиерът на страната, отговарящ за икономиката.

"Ще последват действия, за които ще бъде обявено", каза той. Но допълни, че Москва не цели да се откаже напълно от сътрудничеството с Анкара.

Аркадий Дворкович

Президентът Владимир Путин подписа указ, с който беше въведена забрана и ограничение на вноса на определени турски стоки на руския пазар. Това стана, след като турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 край Сирия на 24 ноември. Оттогава двете страни са в търговска и дипломатическа война.

В МОСКВА: РЕКОРДНО ЕВТИНА РУБЛА

Същевременно медиите в Москва съобщават, че се забелязва поскъпване на плодовете и зеленчуците, внасяни от Турция.

Поскъпването е значително за доматите и краставиците. Според руски икономисти на фона на отслабването на курса на рублата и дисбаланса на пазара след въведените санкции нещата в тази област не изглеждат добре. 

Русия сега търси алтернатива на доставката на турските плодове и зеленчуци. Най-вероятни печеливши може да е окажат Мароко, Тунис и Египет.

Говори се също за внос на мандарини и портокали от Сирия.  Бизнесмени от близкоизточната страна обаче смятат, че заради войната количествата за износ са ограничени и едва ли в момента могат да отговорят на нуждите на големия руски пазар.