Общо 110 журналисти са били убити по света през 2015 г. Това съобщиха от организацията "Репортери без граници" в свой доклад. Трагичната статистика се утежнява допълнително от факта, че докато през 2014 г. две трети от журналистите са били убити във военни зони през 2015 г. е точно обратното – две трети от журналистите са загинали в мирни страни. От "Репортери без граници" предупредиха, че се увеличават случаите на умишлен натиск върху работата на медиите в мирни страни.

През тази година 67 журналисти са били убити при изпълнение на дълга си, а други 43 са загубили живота си при неясни обстоятелства. Още 27 непрофесионални журналисти, наричани в доклада "граждански журналисти", и седем други медийни служители са били убити също през тази година.

"Високата цифра се дължи на умишленото насилие срещу журналисти и демонстрира провала на инициативата да се защитава медийната свобода”, се отбелязва още в доклада.

От организацията призовават ООН да предприеме спешни мерки. В доклада се говори за нарастващата роля на "недържавни групи", често джихадисти, които извършват зверства срещу журналисти.