Бившият израелски премиер (2006 – 2009 г.) Ехуд Олмерт (70 г.) бе осъден на 18 месеца лишаване от свобода за корупция.

Това реши днес в Ерусалим Върховният съд на Израел. Това е първият случай в историята на страната, при който министър-председател отива в затвор.

Ако има добра новина за Олмерт, то това е намаляването на 6-годишната присъда, произнесена на по-ниска съдебна инстанция. Върховният съд оправда Олмерт по друго обвинение във взимане на подкуп. Сега съдебният състав прие за доказано единствено, че като министър на индустрията и търговията, какъвто той става през 2003 г., е взел подкуп в размер на 60 000 шекела (14 000 евро).

През май м. г. Окръжният съд в Тел Авив наложи на Олмерт 6-годишна присъда, като го призна за виновен в корупция. Като кмет на Ерусалим (1993 – 2003 г.) е получил подкуп в размер на 500 000 шекела (близо 120 000 евро), срещу което е дал разрешително за оспорван голям строителен обект. По тази точка от обвинението Върховният съд днес оправда подсъдимия.

През март т. г. друг съд призна Олмерт за виновен за корупция и го осъди на 8 месеца лишаване от свобода. Адвокатите му обжалваха присъдата, по нея още няма окончателно решение.

Обвиненията в корупция съсипаха кариерата на Ехуд Олмерт. През 2009 г. той беше принуден да се оттгели като премиер. Веднага след това забоксува мирният процес с палестинците. Малко преди да се оттегли като министър-председател Ормерт беше изготвил документ, който даваше надежда за намиране на мирно решение на конфликта с палестинците. При наследника му начело на изпълнителната власт Бенямин Нетаняху този план беше погребан.

След произнасянето днес на 18-месечната присъда Олмерт заяви с облекчение: «Падна ми камък от сърцето.»

Осъденият обаче даде да се разбере, че отхвърля всякаква вина: «Никога не са ми били предлагани подкупи и аз никога не съм взимал такива. Въпреки това прием съдебното решение.»

Той няма друг избор – присъдата е произнесена на последна инстанция и е окончателна.

Ехуд Олмерт е първият осъден на лишаване от свобода израелски премиер, но не и първият високопоставен политик, изпратен зад решетки. През 2011 г. на седем години лишаване от свобода беше осъден бившият израелски президент Моше Кацав, който в момента е на 70 години. Той беше признат за виновен в изнасилване и принудаждане към секс.

Ехуд Олмерт ще започне да изтърпява присъдата си от 15 февруари, постановиха днес магистратите. Влизането в затвор е отложено, тъй като предстои върховните съдии да се произнесат по искането на защитата осъденият да изтърпи само две трети от наложеното му наказание. Това израелският наказателен закон допуска, ако се приеме, че осъденият се е покаял, той е в напреднала възраст и няма основание да се предполага повторно извършване на подобно престъпление.