Неизвестно лице е откраднало от покрива на Държавен куклен театър Варна 20 кв. м медни листове, 5 м меден улук, водосточна тръба, медно водосточно казанче и 3 м захранващ кабел за осветление. Това става ясно от прессъобщение на областната полиция.

Сигналът е подаден на 28-и в Първо РПУ от Косьо Костадинов, зам.-директор по техническите въпроси. Според МВР кражбата е извършена на същата дата за времето от 04.30ч. до 06.00 ч.

Пред агенция "Фокус" обаче Вера Стойкова - директор на театъра, каза, че кражбата на покрива на кукления театър е извършена на два етапа. Според нея първата кражба е била установена в неделя сутринта, непосредствено след светлите празници.

„Разбрахме, че са взели 10 кв. м от медния покрив и на момента алармирахме СОТ и полицията”, каза Стойкова.

По думите й днес от ръководството на театъра са дошли с нагласата да възстановят щетите, но се е оказало, че същите са двойно повече. Директорът на културното учреждение поясни, че служители на СОТ са патрулирали цяла нощ в района, но точно на разсъмване, когато им е приключила смяната - около 7.00- 7.30 ч, вандалите са издебнали момента и са извършили кражбата.

„Рязали са медните листи, то се вижда отдалеч, че на голяма част от покрива липсва покритие”, констатира Стойкова.

В момента театърът  е в почивка, след като актьорите играха за последно на 21 декември. На 9 януари се очаква да се състои първото за 2016 г. представление на „Дядовата ръкавичка”. От ръководството на Кукления театър се притесняват, че поради дъждовете, които се предвиждат да паднат идните дни, последствията могат да станат по-сериозни.

„Точно под този покрив се намират електрическите инсталации, които са свързани с прожекторите на цялата апаратура на сцената. Цялата тази техника никак не е малка и никак не е евтина", категорична бе Вера Стойкова.

Вече са взети мерки за обезопасяването на културната сграда, като е спряно електричеството, за да се избегне късо съединение при евентуални валежи.

По случая е образувано и се води досъдебно производство в Първо РУ-Варна.