Премиерът Бойко Борисов заедно с министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова и на транспорта Ивайло Московски откриха чисто новия обходен път на Монтана днес. На церемонията присъстваха и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и кметът на северозападната община Златко Живков.

Участъкът е с дължина от близо 13 км и е на стойност над 46,5 млн. лв. осигурени от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

"Този изключително важен за региона проект се открива в последния ден на действие на оперативната програма. Имаше огромно забавяне при реализацията на проекта, но в крайна сметка успяхме буквално за една година да приключим строителните дейности по него и днес да го въведем в експлоатация, за което благодаря на АПИ, строителите и всички заинтересовани страни", написа във фейсбук министър Павлова.

Тя уточни, че средствата за пътища по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. в размер на 1,8 млрд. лв. са усвоени на 100% и вече са разплатени. По този начин страната ни няма да загуби нито 1 евро от ресурса за пътища.

"Построихме 300 километра нови магистрали, обходите на Монтана, Враца, Габрово, Западната дъга, участъкът Кърджали- Подкова – изключително важни пътища и огромна инвестиция от европейската солидарност", обяви още регионалният министър.

Според Павлова инвестициите в Северозападна България ще продължат. След ремонта на прохода „Петрохан“, догодина предстои завършването на обхода на Берковица, със средства от държавния бюджет. Другият приоритетен обект е рехабилитацията на пътя Монтана – Добри дол – Лом, който е включен за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. 

От официалния профил на премиера в социалната мрежа бе разпространен и следният цитат на Бойко Борисов:

"Монтана е от градовете, които се управляват добре, но действително работим повече – успяхме да съберем над 2 млрд. и 700 млн. лева повече приходи, плюс 3 млрд. и 800 млн. лева, които изплатихме за КТБ. А за да направим целия път до Дунав мост, плюс АМ „Струма” и цялата АМ „Хемус”, трябват 5 млрд. лева, смятайте какво е загубила държавата. Но ние стиснахме зъби и успяхме да възстановим на всички вложители парите. Една година не само обектите в Монтана бяха замразени, а щетата, която ни беше нанесена на държавата, са представете си колко пътища, всичко беше блокирано. Призовавам кмета и екипа му да работят по-активно по енергийната ефективност на блоковете, защото втори милиард сме заделили там. Това е огромна придобивка и е абсолютно безплатно за хората. От 1 януари започваме и малките сгради. Пожелавам на всички здраве и весело посрещане на Новата година".