Поредната голяма група - този път от 119 мигранти, бе задържана у нас между пазарджишките села Калугерово и Лесичово. Според Нова тв между тях има поне 30 деца, част от тях - бебета, премръзнали, плачещи и гладни.

След като огромната група е прибрана в ОДМВР Пазарджик, те са признали, че пътуват между 3 и 5 дни, а децата не са яли от няколко дни или пък храната е била в малки количества.

Цялата група е била натъпкана в хасковски ТИР, скрита зад стена от тухли. Камионът е пътувал именно с документи, че вози строителния материал.

Возил ги е 55-годишен македонски гражданин със статут на постоянно пребиваващ у нас. Той твърди, че ги е качил в Истанбул, предал му ги турски гражданин, представящ се за български изселник и говорещ български. Мизата за шофьора, който сега ще бъде обвинен за трафик на хора, била 5000 евро. Македонецът е в ареста с прокурорска мярка за 72 часа.

Групата до късно вечерта се траспортираше към центъра в Елхово. Всички твърдят, че са от Сирия и Ирак.

Единият от мигрантите изрази пред Нова тв недоумение защо ги задържат и каза, че е кюрд и отиват към Германия, където има брат и иска да работи.