Независимият депутат Гюнай Хюсмен, който преди време бе изключен от ДПС, защото бе избран с преференциален вот, сравни ситуацията в бившата си партия с пчелен кошер.

"В природата има доста примери. Когато в един кошер се роди търтей той трябва да се изхвърли. Но когато се роди царица тя отлита с рой пчели и това е поредния кошер. Дали Местан ще се окаже поредния търтей или ще направи нов кошер аз не мога да зная".

Това каза Хюсмен пред Би Ти Ви. Той коментира и кой трябва да бъде лидер на ДПС и заяви, че според него Ахмед Доган трябва да се върне начело на партията.

"Не е много хубаво да давам съвети на един такъв велик политик, но той е царя на кошера. Не може да има царица и баш-царица. Редно е Доган да си води тази партия", убеден е Хюсмен.

 

Хюсмен припомни, че е станал независим депутат не по своя воля и желание.

"Бях изхвърлен като куче с решение на Местан и групата на ДПС. Тогава аз също нямах право на последна дума. Аз тогава нито плаках, нито създадох нова партия. Вярвам в тази кауза ДПС, продължих да работя. Най-важните изключващи на този свят са избирателите. Когато започнеш да променяш смисъла на тази партия тогава се случва това, което се случи в Кубрат и Исперих".

Това каза Хюсмен, напомняйки за ключови изборни загуби на ДПС на местния вот.

Според него Турция си има своите интереси и той не изключва тя да се опитва да влияе не самов България.

"Как ние се опитваме да влияем на бесарабските българи, в Македония и на други места", каза Хюсмен.

Той не отговори на въпрос дали би се върнал в ДПС ако получи таква покана. Но все пак коментира:

"Как да се връщам там, където извира гневът, където не се знае какво ще бъде".

Хюсмен благодари на ГЕРБ, че през цялото време, докато е бил независим депутат, са го обгрижвали, докато бившите му колеги от ДПС дори не са го поздравявали.

"Вярвам в България, вярвам в Бойко Борисов, в ГЕРБ, защото те реално правят нещо", декларира Хюсмен.

И допълни, че в пленарната зала в сектора на независимите депутати име едно свободно място межди него и Ана Баракова, където Местан би могъл да седне от новия сезон.