Неефективността на българската прокуратура е системен проблем според Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това каза в интервю за БНР бългаският съдия в Страсбург Йонко Грозев. Според него най-сериозният проблем на прокуратурата е липсата на разследвания в икономическата област и злоупотребите с власт.

"Има голямо натрупване на решения по български дела, в които се установява неефективност на разследването от страна на прокуратурата. Даже още преди година и нещо в едно от тези решения Европейският съд посочи изрично, че има системен проблем с лошо разследване от страна на българската прокуратура, като тази констатация на съда е само в неговата ограничена юрисдикция, която е свързана с нарушения на права, свързани с физическата цялост, каза съдията."

Той призна, че промените в Конституцията не са направили основното – "да се фокусира вниманието върху проблема с липсата на върховенство на закона в България и това е работата на прокуратурата".

"Българската прокуратура не работи добре, тя е особено неефективна за разследване на престъпления, свързани с власт, а това е принципният проблем на държавата", допълни Йонко Грозев.

Относно работата на самия ЕСПЧ той каза, че проблемът с големия брой дела в Страсбург идва от източноевропейските страни:

"Проблемът с недобре работещите правосъдни системи в тези страни и с липсата на традиция във върховенството на закона създава силна криза на доверие към националните съдебни системи, като България е много типичен пример".

Страните с най-голям брой висящи дела пред съда са Турция, Русия, Украйна и Румъния. Грозев допълни, че няма съществена разлика в проблематиката, която е засегната в казусите. 

"Има очакване институцията да реши всички проблеми. Но ЕСПЧ, за съжаление, може да помогне, задавайки съдебна практика на националните съдилища – помага, като показва добри решения. Но в крайна сметка тези решения, които се установяват като принцип, трябва да се следват в правоприлагането от националните съдилища", поясни той.