Обвинените в Белгия във връзка с атентатите в Париж от 13 ноември днес станаха десет, съобщи прокуратурата. Съдия-следовател нареди Айюб Б. (22 г.) да остане в ареста и да бъде разследван за "терористични убийства и участие в терористична група". Полицията го задържа снощи при обиск на къща в придобилия печална слава квартал Моленбеек.

Криминалисти извършват експертизи на десетина мобилни телефони иззети от арестувания. Парижките атентатори, които избиха 130 души, са поддържали връзка с лица в Белгия в нощта на нападенията, установи разследването.

Арестът бе извършен снощи в къща в Моленбеек, която полицията обсади и претърси в зрелищна акция на 16 ноември, но не откри никого. Според държавната телевизия РТБФ при тогавашния обиск са открити следи от издирвания участник в атентатите Салах Абдеслам и вероятно задържаният снощи е сред заподозрените му помагачи. Къщата принадлежи на семейство, от което петима са заминали да се бият в Сирия, предаде фламандският таблоид "Хет лаатсте нюз".

Съдебната процедура в Белгия изисква съдия-следовател да се произнесе върху мярката за неотклонение на Айюб Б. още веднъж след пет дни.

Междувременно кметът на Брюксел Иван Майор отмени традиционните улични тържества и фойерверки в новогодишната нощ в Брюксел поради опасност от тероризъм.