Бърз коментар по темата с писмото на "Газпром" до "Овергаз" и другите български адресати.

Първо, това отразява етап в преговорите между "Газпром" и акционерите в "Овергаз", включително и СЕО-то. Очевидно става реч за натиск при определяне на вариантите за бъдещето и оценка на активите и разпределенията между акционерите при изтеглянето на "Газпром" от "Овергаз".

Второ, няма никакъв проблем за доставка на тези количества през "Булгаргаз" - "Газпром" едва ли ще откаже да ги достави, още повече, че има поне три западни компании които могат да ги доставят в рамките на няколко седмици. Разковничето е, че "Овергаз", ако си събира парите добре, то не би трябвало да има проблем да си плати на "Булгаргаз" - освен ако няма някаква политическа игра срещу пореден бизнесмен. Ако не ги събира, значи има проблем със състоятелността, но и тук има решения. Просто не е коректно да се спекулира с тези теми, защото става дума за дружество, за клиенти, за акционери. Не вярвам нещо да е станало толкова фатално само за един месец, след като "Газпром" обяви, че се изтегля.

Трето, има огромен проблем с политическите и психологически измерения на тази стъпка на "Газпром". Да държиш българското правителство в неведение е повече от недопустимо, това си е направо провокация. Има достатъчно време за да се изразят притеснения, да се потърсят решения - все пак става въпрос за енергийната сигурност на над 200 хиляди абонати. Това е груб натиск или некоректно поведение на "Газпром", защото хората най-накрая ще отнесат този проблем към българското правителство. Не може на 30 декември да изпращам писмо, че на 1 януари ще прекратиш доставки - това го няма в никакъв договор, в никаква бизнес практика. Още повече, че в случая се касае за договор с материален интерес за "Булгтрансгаз" - все пак това е ангажименти и приходи за транзит на този газ.

Всяко зло за добро. Само ще ускори либерализацията на газовия пазар.

Ясно е само едно, че през 2016 г. темата газ, "Овергаз" и "Газпром" ще присъства сериозно в новините.

Очаквам "Овергаз" да излезне с реакция за да успокои клиентите си. Но те са на ход.
Имам и друг прочит и то в контекста на последните събития. Но е прекалено рано за него.

---------------

Текстът на бившия ни посланик в Москва е публикуван в личния му блог. Заглавието и подзаглавието са на редакцията.