Той е първият чужденец, допуснат в престижната британска театрална школа Guildford School of Acting и първият роден артист, учил се на майсторство в Станфорд от титани като Кенет Брана и Джеръми Айрънс. Освен това е първият българин, спечелил престижната награда TIMMY за актьор на САЩ и един от първите ни сънародници с главна роля в Холивуд… Със сигурност е и сред първите ни актьори, които в Меката на киното си изкарват хляба с професията си, а не с миене на чинии. Николай Стоилов е пръв и в много други неща още от малък, когато го определят като дете-гений. Животът на един от най-успелите наши актьори в Холивуд не е типичната сбъдната американска мечта, а поредица от детски блянове, които реализира един по един.

Много мечти с адрес Америка

Малкият Ники е с разностранни интереси и таланти. Във II клас започва да свири на пиано и акордеон. Тъй като по-късно обожава джаза, признава, че винаги е мечтал да отиде при корените на тази музика отвъд Океана. Рисува вдъхновено и със страст, в някакъв момент иска да стане художник, а в мечтите си вижда свои платна, изложени в най-престижните зали на Ню Йорк.

Обожава баскетбола и тренира, а къде би го правил по-добре от NBA? Като дете тренира и езда, оттогава се пали силно по конете и бленува за каубойските филми. Още от много малък се качва на ските - другата му голяма страст, а днес е сред медалистите в американския шампионат.

Казармата му също е специална – парашутист в отряда на сините барети, където мечтае да е перфектен като американските зелени барети.

Завършва с пълно отличие и златен медал престижната Първа английска гимназия, предричат му бляскаво бъдеще като юрист, дипломат или лекар, но той избира актьорството. В по-късен етап осъзнава, че тази професия дава възможност да правиш всичко, за което си мечтал – на сцената и в киното…

На 10 е хвърлен директно в дълбокото

Роденият в София през 1968 г. бъдещ актьор постъпва от първи клас в училище с усилено преподаване на френски език. При децата често гостува актьорът Светослав Пеев, който ги забавлява с разни смешки и стихотворения.

Когато Ники е на 10 години, обявяват национален конкурс за ролята на малкия Наум в “Константин Философ” – супер продукция в няколко серии, посветена на Кирил и Методий. Бъдещият философ и основен сподвижник на двамата братя в разпространението на азбуката Наум като малък е обявен за дете-гений. Така че Ники всъщност играе себе си.

Когато питат кое момче от неговия клас да пратят за конкурса, Славчо Пеев е категоричен: Ники. Избран е сред хиляди кандидати.

“Във филма малкият Наум язди и бях трениран в Бояна от супер каскадьори. Продължих да усъвършенствам уменията си в каскадите, - споделя актьорът. - Попаднах в приказния свят на киното, бях погълнат от фантазии и извън снимачната площадка. Едва по-късно си дадох сметка, че съм си партнирал с най-големите имена в киното ни - Руси Чанев, Любомир Кабакчиев, Наум Шопов, Георги Черкелов, Невена Коканова, Николай Бинев, Павел Поппандов, Константин Коцев, Велко Кънев,..”

Какво прави един златен медалист в НАТФИЗ?

Николай е приет в НАТФИЗ при зверска конкуренция – 5 хиляди кандидата за 10 места за мъже, в класа на проф. Николай Люцканов. След смъртта му в края на първи курс ги поема проф. Здравко Митков.

“Много хора ми се чудеха какво правя в НАТФИЗ с моя златен медал. Няма да забравя какво ни каза веднъж проф. Люцканов каза: “Актьорското майсторство и въобще изкуството ни вървят към упадък. Защо и вие искате да ставате актьори? Ето, ти, Николай, излизаш със златен медал от най-престижното учебно заведение в страната! Стани адвокат, дипломат, лекар! Мнението на повечето хора за актьорите е, че са някакви циркаджии, защото някои колеги правят естрада, халтура, а истинското актьорство ще запада още повече.”

Но Ники среща Антъни Хопкинс…

Думите на любимия професор леко смущават Николай, но не го отклоняват от пътя му: “Аз още тогава знаех, че искам да постигна дълбочина, да анализирам текстове, да мисля за актьорството както във времето на Шекспир”.

Някъде по това време всеки понеделник по БНТ тръгва поредицата на BBC с театрални шедьоври. Николай се заковава пред “Макбет” с Антъни Хопкинс и Боб Хоскинс. Дълбочината на Хопкинс като Макбет го поразява. Тази първа задочна среща с гения и професионализма променя изцяло живота му: “Казах си, ето, никой не би нарекъл Хопкинс циркаджия. И реших да съм като него – задълбочен и смислен”.

По-късно, когато се установява в Холивуд, красавецът е избран от агенция за модели да играе в масовката в няколко филма. Но какви филми… Всичките от категория А. В един от тях с режисьор Оливър Стоун - “Никсън”, Николай среща наживо идола си Антъни Хопкинс в главната роля. В една сцена Никсън изнася реч пред последователите си преди оттеглянето си от поста президент на САЩ и красавецът Ники е един от младите хора, които го слушат вдъхновено.

В масовка, но с кумира

“Тогава снимахме три дни подред с Оливър Стоун и Антъни Хопкинс. Беше страхотна школа! – вълнува се Николай. – Стоях по цял ден на снимачната площадка и не откъсвах очи от Хопкинс. Бях като хипнотизиран, попивах всичко. В една от почивките, когато си вземаше кафе, му направих комплимент – че неговият Отело е най-добрият, който съм гледал. А това така го развесели! Каза: “Ех, млади момко, какво направи ти с мен! Ти ме върна… чакай да пресметна… близо 40 години назад. Не е възможно да го помниш, не си бил роден тогава”. Не му казах, че при нас продукцията на BBC се излъчи десетилетия по-късно. Но тогава Хопкинс беше много любезен, разпитва ме за България и за плановете ми.”

По-късно Стоилов го среща в един ресторант в “Пасифик палисейдс” – квартал от Лос Анджелис, където живеят величия като Стивън Спилбърг, Том Ханкс, Арнолд Шварценегер, а също и Хопкинс. “Той си спомни за мен и разговаряхме за работата си, попита ме как вървят нещата при мен. След това го срещах пак… От него получих един от най-ценните си уроци – за да бъде една роля истинска и убедителна, трябва да се чете, да се чете и да се чете отново и отново текстът, за да може, повтаряйки го, да го усетиш и да се “превърнеш” в съответния герой.”

Българин в “Гилфърд”? Абсурд!

След третата година в НАТФИЗ Николай е приет в една от трите най-престижни театрални академии във Великобритания, а и в света – Guildford School of Acting. От създаването й през XVIII век Николай е първият чужденец в нея, на когото английският не е майчин език. Шансът не е за изпускане.

За медалиста от Английската не е проблем да форсира следването си, като вземе последните две години в НАТФИЗ за една през 1987-ма. Като студент се снима във филма на Иван Андонов "Вампири, таласъми". Междувременно минава през изтощителен курс за заличаване и на минималния си акцент в английския.

Младият Николай Стоилов като Хамлет на британска сцена.

Във Великобритания Стоилов завършва курса Shakespearean - по Шекспир и още на втората година го избират за ролята на Хамлет на английска сцена. Възпитаникът на британската театрална школа партнира на звезди в пиеси като “Възкресението”, “Отело”, “Сън в лятна нощ”, “Котка върху горещ ламаринен покрив”, “Идиот”.

“Гилфърд”, който завършва през 1994-а, му отваря много врати, но той не харесва Системата. След завършване на академия на Острова трябва да минат няколко години, за да се явиш пред комисия и да получиш сертификат. Затова решава, че му е време да се премести в Страната на неограничените възможности. Известно време прекарва в Ню Йорк, а после се установява в Лос Анджелис.

В САЩ той продължава да се усъвършенства. През 1995 г. завършва BADA - British American Drama Academy в Станфорд, където преподават само носители на “Оскар” и “Тони” (еквивалентът на “Оскар” за театър). Учи и в Marymount Manhattan College в Ню Йорк. Последното му завоевание е Професионалната програма за филм, видео и телевизионна режисура и продукция в UCLA - University of California, Los Angeles.

Негови ментори през годините са интересни и неординарни личности като Дерек Джакоби и Хосе Куинтеро - личният приятел и любовник на Тенеси Уилямс, носител на най-много награди за режисирането на пиеси на легендарния драматург.

България ли? Къде беше това?

Когато пристига в Лос Анджелис с купчината си престижни дипломи, Николай Стоилов е Господин Никой. Известно време си изкарва хляба като доставчик на пици.

“За първата си роля се явих на 6-7 кастинга. Много е изнервящо. Ходиш, стоиш на опашки, явяваш се, а после чакаш с дни за резултата. Още като бях в Ню Йорк, колегите ми казваха, че Холивуд е малко фалшив и че набляга повече на добрия външен вид, отколкото на таланта. Тенденцията на кастингите беше да се следва блясъкът.”

Докато чака за шанса си, Николай не се отчайва, а се снима в масовки. В страната, претендираща за люлка на етническата толерантност, да получиш главна роля във филм, без да си американец, звучи като science fiction. Първият препъникамък е акцентът, но не е само той. “Често съм чувал изрази от сорта “България? Къде е това?”. Извън Холивуд са много приятелски настроени, но когато става въпрос за работа и разберат, че не си американец, те отрязват елегантно.”

Красавецът с пронизителния поглед на зелените си очи, с тъмната коса и с двудневна брада привлича като магнит. “Красив е като бог”, захласват се жените. Но Ники няма как да бъде мачото Антонио Бандерас, с когото го сравняват, нито Хавиер Бардем. “Те идват от държава, в която има един Педро Алмодовар и още куп големи имена, и силно лоби в Щатите”, коментира Николай.

Големият проблем в Холивуд е, че агентите търсят хора, които вече са известни с нещо. А как да станеш известен без агент? Затворен омагьосан кръг. “Аз обаче много бързо намерих ангажименти, които ме направиха известен в техния кръг”, казва актьорът.

В класа на Сабрина

Първата по-голяма роля на Стоилов в Лос Анджелис е в нашумелия тийнейджърски сериал “Сабрина – младата вещица”. Там е гръцки ученик в класа на Сабрина. Когато разбират, че е от България, продуцентите решават и в сериала да играе българин. Вмъкват и негова реплика на родния му език – екзотика. На чист български с сериала той казва: “Даже и с моите примитивни познания по английски съм далеч по-напред от русокосото момиче”.

Двете жени в живота на Николай – Вяра и Ирина.

“Преди първия снимачен ден имаше приятна изненада в гримьорната - 4 красиви български носии, взети незнайно откъде. Казах, че не ходим в носии на училище, но те настояха да се облека така – екзотика…”, спомня си Николай.

Първият му хонорар е около 6 хиляди долара за 4 снимачни дни, но и до днес получава чекове с отчисления от излъчването на филма по света.

Николай се снима и в сериала Alias или “Наричана още” с Дженифър Гарнър, като в много от сцените си партнира с Майкъл Вартан, племенника на Силви Вартан, за когото казва, че е голяма звезда.

Подаръци от Памела Андерсън

“Снимките ми в продуцирания от нея сериал VIP бяха вълнуващи. Бях изключително шокиран да видя в нейно лице такъв висок професионалист и човек с толкова топло отношение към всички от екипа. В една от последните серии Памела Андерсън докара една пълна кола с доста щедри подаръци за абсолютно всички – от гримьора и оператора до организаторите на масовката”, споделя Николай.

Той се снима и в сериалите NCIS: Los Angeles (“Военни престъпления: Лос Анджелис”), който години наред е на челно място в класациите, и General Hospital (“Обща болница”). Участва и в някои от най-добре продаващите се в света видео игри Call Of Duty 6, 7 и 8; Lafayette; Mag; Socom; Medal Of Honor; Fifty Cent 2 (собственост на известния рапър).

Името му се споменава и при “Оскар”-ите през 2014-а в категорията анимация – номиниран е филмът „Аз, проклетникът 2”, в който Стоилов озвучава пазач на лаборатория. “Когато спечелих ролята, нямах никаква идея, че това ще е абсолютният финансов хит на “Юнивърсъл студио” за всички времена”, смее се Ники.

Звездният миг: Дъждът на Лана

Кариерата на Стоилов тръгва рязко нагоре, когато получава главна роля във филма “Дъждът на Лана”. Режисьорът Майкъл Оджеда е прочел статия в “Ню Йорк таймс” за бума на проституцията в постсоциалистическите страни. Разказва се как едно момиче прави секс услуги в тир, а отсреща на улицата я чакат родителите й, за да разпределят спечеленото от нея.

Николай Стоилов като Дарко в най-успешния си филм “Дъждът на Лана”.

Режисьорът обаче намира този факт за прекалено скандален и променя историята - да е между брат и сестра. Героят на Ники - Дарко е богат и известен гангстер, мафиот, балканец, тарикат и остроумник. Преследван от врагове, той бяга в Чикаго със сестра си Лана и я кара насила да проституира, за да оцелеят. “За ролята се спрягаше името на Горан Вишнич. Като отидох на пробни снимки, бях един такъв брадясал, направо от летището, и явно съм ги грабнал”, шегува се Николай.

Следващият Джеймс Бонд?

След премиерата на “Дъждът на Лана” отзивите за играта на Николай са повече от ласкави. Критиците в САЩ са прехласнати, а един от тях - Роджър Ибърт направо провъзгласява българина за най-подходящ за следващия Джеймс Бонд. “Стоилов никога не е бил по-малко от убедителен” е коментарът на критика. “Чикаго Сън Таймс” пише: “Надареният Стоилов има впечатляващо екранно присъствие, той е перфектен представител на европейската актьорска школа, сензитивен и с неустоим чар, с елегантната подкупваща визия на Антонио Бандерас. Без усилия говори 5 езика – английски, френски, руски, български и сърбохърватски”.

През 2005 г. Николай Стоилов печели наградата TIMMY за най-добър актьор на САЩ за ролята си в “Дъждът на Лана”. Списание Talent In Motion от много години във всеки свой брой прави ревю на новите филми през годината. Копия от тях се разпращат на 30 независими супер професионалисти в киноиндустрията да гласуват. Наградата за най-добър актьор на годината е двойно по-престижна поради това, че мъже и жени се номинират заедно за 5 най-добри изпълнения в категорията Outstanding talent – “изпъкващ талант”. След TIMMY Николай получава още повече покани за филми…

Наскоро актьорът, който продължава активно да снима, завърши участието си в El Padrino 2, където отново е в главна роля - на Мустака, очарователен гангстер с гореща кръв, който бяга от Аржентина и се забърква с мексиканската мафия в Лос Анджелис. Част от снимките са в Сан Мигел, Мексико, където великолепният ездач и каскадьор Стоилов триумфира с уменията си.

Предстои за разпространение и друг филм с негово участие – Pompeii: Yesterday, Today and Tomorrow (“Помпей: Вчера, днес и утре”). Играе Лусиус Акуейриъс, главния инженер на града Помпей. “Героят ми предсказва известното изригване на вулкана Везувий и отчаяно се опитва да спаси всички хора”, обяснява актьорът.

Бомби, бельо и часовници “Омега”

Така е озаглавен първият му сценарий (в оригинала Bombs, Lingerie and Omega Watches). “Това е една прочувствена лична драма по време на Испанската война (1936-37). Любовен триъгълник, който провокира традиционните виждания за героизъм на хората и мястото на индивида в съвременната и световната политическа история. Вярвам, че темата е много актуална и днес”, коментира Стоилов.

Вторият му сценарий в съавторство - A PhD Horror Story (“Докторантска история на ужасите”) разказва за трудностите при реализацията сред младите интелектуални среди. “Една драма, която направо плаче за пародия”, казва Николай. После сценарият е преработен и издаден като роман у нас на английски език от европейското издателство Gea Libris, а след това и в САЩ. В момента се продава във всички големи книжарници като “Амазон” и “Киндъл”.

В “Докторантска история на ужасите” Стоилов е съавтор със Светлин Стратиев, син на известния ни драматург Станислав Стратиев. “С него сме съученици и много близки приятели още от английската гимназия, а сега работим заедно по сценарии, пиеси и други литературни произведения”, споделя Николай.

Пръв и на белите писти

От години актьорът е подвластен и на друга своя голяма страст – ски алпийски дисциплини. Той е завършен състезател и многократен шампион на Щатите за майстори. Носител е на купата на Националните финали “Настар” през 2007 г. в Колорадо, и два пъти подред печели купата на Далечния Запад за майстори – през 2009/2010 и 2010-2011. Наскоро взе отново златен медал в Националния ски финал в Колорадо. Продължава да спортува баскетбол, плуване, владее и фехтовка.

Николай Стоилов е многократен шампион на САЩ и носител на купи по ски алпийски дисциплини.

Днес живее на гърба на легендарния хълм Холивуд, със съпругата си Вяра, психотерапевт, и признава, че най-голямото му щастие е двегодишната му дъщеричка Ирина. Напоследък е отдаден на друга голяма страст - колекциониране на произведения на изкуството, живопис и скулптури.

Как се оцелява в този вълчи свят?

Много талантливи български актьори пробват късмета си във Великобритания и САЩ, но колко от тях са постигнали такъв успех?

“Оцелява се с постоянна вяра в себе си, кураж, с много труд и… keep on walking. Продължавай да вървиш напред. Точно това е. Много често се случва да паднеш, но ставаш и продължаваш…

Преди много години актрисата Жоржета Чакърова ми каза: “Актьорът трябва да се подготви, че работата му е едно непрекъснато състезание. Но не е спринт на къса дистанция, а един дълъг, много продължителен маратон”… Това правя през целия си живот”, сподели актьорът, преди да замине за поредното си състезание по ски.

-----

* Този материал е публикуван в списание „Клуб Z” през март 2015 година. Поради непреходната му стойност и актуалност днес го предлагаме на читателите на www.clubz.bg. Ако искате да четете качествени политически, икономически, културни и спортни материали навреме, списанието „Клуб Z” ще излиза всеки месец и през 2016 г. и можете да го намерите на будката до вас. Или да се абонирате – каталожен № 1403 за „Български пощи“ или каталожен № 525-1 за „Доби прес“.