Няма да има проблем с доставките на природен газ за България. Всички подадени заявки ще бъдат изпълнени. Това стана ясно след извънредната среща на премиера Бойко Борисов с ръководителите на енергийните дружества, предаде БГНЕС.

Държавата направи невъзможното, заяви изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен. Той съобщи, че българската страна е провела много интензивни разговори с „Газпром експорт“. От там получихме уверение, че няма да имаме проблем с молбите за увеличаване на доставките на руския газ към България, обяви Коен. И уточни, че в момента е подадена заявка за увеличаването на доставките и тя ще започне да се изпълнява от 00.00 часа на 1 януари.

Премиерът Бойко Борисов благодари на колегите, че за последните 24 часа „поработиха доста в една много студена нощ и ден “. Той подчерта, че с руската страна България няма проблем и може да бъде осигурена доставката на „синьо гориво“. Премиерът коментира пред журналистите:

„Коректно ли е сега да се подписва договора? Не искам да говоря за конспирации, но оставам на Вас да прецените дали има такава. „Булгаргаз“ да пишат договор и да го подпечатат в момента часове преди хиляди домакинства да останат без газ. Оставам на Вас да го коментирате“.

Според Борисов, ако не са действали светкавично, подаването на газ е щяло да спре. Той изрази надежда, че руската страна ще прояви разбиране.

"Очаквам през следващите десет дена да се намери решение. Ние можем да гарантираме на българските граждани, че ще им доставяме газ през "Булгаргаз" на цените, които са договорени", увери Борисов.