Къщата на кмета на русенското село Екзарх Йосиф Илия Данев горя навръх Нова година, съобщи БГНЕС. В новогодишната нощ, вместо да празнуват, местните жители помагаха на кмета да спаси дома си от огъня. Пострадали хора няма.

Огънят е пламнал около 19.30 часа. Къщата е в центъра на селото, като в близост до нея е кметството и зоологическия кът, в който има дори камила. Кметът Данев управлява селото шести мандат. Той е бил в дома си заедно със семейството си и компания от приятели.

Кметът разказа, че преди огънят да пламне се чул гръм от пристройката, която се използва за кухня. Малко преди това обаче нямало нищо обезпокоително. Пламъците са обхванали пристройката, двете й стаи и покривната конструкция. След това огънят се е пренесъл  в основната сграда на къщата.

Отзивчиви съседи и приятели са се притекли на помощ веднага с маркучи, пожарогасители и кофи с вода. Те успели да извадят от кухненското помещение две газови бутилки, с което ги предпазили от избухване. Събралите се около 50 души са се опитали да овладеят огъня и да ограничат пораженията, докато дойдат пожарните.

Унищожени са напълно двустайната масивна пристройка с цялата покъщнина и оборудване. В основната къща изцяло е изгоряла покривната конструкция, коридор, антре и стая.