Новата година изсуровака българските шофьори с драстично поскъпване на винетките, а на румънските им колеги донесе по-евтин бензин. А освен всичко друго в северната съседка и досега горивата бяха по-евтини.

Освен бензина и дизела в Румъния от 1 януари поевтиня и електроенергията. След като ставката по ДДС бе свалена от 24 на 20 процента. Паднаха и акцизите върху горивата и алкохола, което също повлече цените надолу.

2016 Г. В БЪЛГАРИЯ: ДАНЪК "УИКЕНД" И ПО-СКЪПИ ПЪТИЩА

Тази есен румънското правителство реши да направи революционни данъчни промени, с които да бъдат редуцирани ставките на налозите в страната. Букурещ понижава както основни данъци като ДДС и плоския данък за физическите и фирмите, така и акцизите и социалните осигуровки в периода 2016-2020 г. 

Промените са част от "План за фискални облекчения в Румъния 2016-2020", като по-голямата част от промените се предвижда да влязат в сила от началото на 2016 г., а други ще започнат своето действие от през следващите три години. 

РУМЪНИЯ СВАЛЯ УДАРНО ДАНЪЦИТЕ

В средата на 2015 г. ДДС за месото, рибата, плодовете, зеленчуците и още някои стоки бе редуциран до едва 9%, което напук на негативните прогнози не намали приходите в хазната, а ги повиши заради ръст на потреблението. От вчера тази ставка е намалена още. Вече налогът е само 5% и обхваща разширен списък от продукти. Сред тях попадат и книгите, билетите за културни събития, печатните медии.

Правителството в Букурещ предвижда и второ понижение на ДДС от 2018 г. Тогава процентът на данъка върху продажбите ще бъде намален до 18%. 

Управляващите в Румъния са си дали и сметка, че 16-процентният данък върху дивидентите, който бе въведен в началото на 2015 г., не е ефективен и от два дни той е отменен.