Целта на „Газпром“ е да придобие „Овергаз“ като собствена компания. Това заяви енергийният експерт Христо Казанджиев пред БНР.

Според него политиката на руския газов гигант да изкупува активи на разпределителни компании, като „Овергаз“, е била косвено потвърдена и от българското дружество.

В момента "Газпром" държи само половината от собствеността в "Овергаз", но наскоро бе обявено, че руснаците ще се оттеглят от българската компания до средата на годината.

"Тези крайни мерки, които е предприел „Газпром Експорт“ са в резултат на дългосрочно неизпълнение на договорни задължения. Спиране на доставки в зимния период, в началото на годината е крайна мярка, която се предприема спрямо некоректни клиенти. Въпреки уверенията на „Овергаз“ от вчера, че нямат неизплатени задължения към „Газпром“ предполагам, че има някаква истина в това, че има неизпълнение на задължения", обяснява Казанджиев.

Преди ден от "Овергаз" декларираха, че нямат никакви дългове към "Газпром". Освен това от компанията допуснаха, че спирането на доставките е част от сценарий за отнемане на бизнеса на компанията.

Също пред БНР изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен обясни, че държавата е помогнала да се предотврати нова газова криза.

"Не мога да разбера защо в ситуация, в която държавата помага, започва да се говори, че държавата изнудва някого, че държавата мачка някого. Спекулацията е, че „Булгаргаз“ е длъжен. Не, „Булгаргаз“ не е длъжен. Той е длъжен да осигури газ на собствените си клиенти. „Овергаз“ не е такъв клиент. „Овергаз“ има собствена лицензия за доставка на газ", категоричен беше той.

Според Коен в обществото ни имало опити за тиражиране на заблудата, че когато някой се е заел с търговска дейност от значим обществен интерес и изпитва проблеми, държавата е длъжна да прави всичко, а накрая той да твърди, че тя го мачка.