"Чувам анонси, някой искал да открадне бизнеса на някого. Ето така изглеждат заявките - виждате ли нулите? Да допуснем, че зрителите ви вярват. Считате ли, че е нормално един от основните ни дистрибутори, захранващ с газ домакинствата, да не прави заявки? Явно имат някакви проблеми, това не е наша работа. На 31-ви, следобяд, да дойдат с такова писмо, до нас. "Предвид създалата се извънредна ситуация, Овергаз се обръща към вас с молба" - ако някой се обръща към вас с молба, това крадене на бизнес ли е?"

Това коментира премиерът Бойко Борисов в студиото на бТВ тази сутрин по темата със спирането на газта от Русия, което бе обявено точно в края на старата година. 

ОВЕРГАЗ: ТЕЧЕ ОПИТ ДА НИ ОТНЕМАТ БИЗНЕСА

На 30-ти декември Нова телевизия съобщи за изненадващо писмо от руската фирма „Газпром Експорт” до българо-руското дружество „Овъргаз”, че от 1 януари догодина спират доставките за всички битови потребители в България. На следващия ден от "Овергаз" обявиха, че все още нямат каквото и да е писмо за спиране на доставките от руската "Газекспорт", и че целта на предновогодишния газов скандал е да се отнеме бизнеса на дружеството.

"Считате ли, че е нормално да изправиш държавата на нокти на 31-ви в 18:30 да дойдат да подписваме типовия договор? Ако не го бяхме подписали, изпадаме в две хипотези - в 12 часа спира газът. И тези всичките домакини, които готвят в къщи, сгради, които са с отопление на газ, при -15 градуса, това вече сме го гледали, остават на студено. Дали ще се сетят хората за Овергаз или за Бойко Борисов? Кого ще напсуват? Със сигурност мене, без да имаме никаква вина", каза още премиерът.

И обясни колко усилено е работил Министерски съвет навръх Нова година, за да разпишат нов договор и да осигурят доставките на газ.

БОРИСОВ: ДЕЙСТВАХМЕ СВЕТКАВИЧНО, ГАЗ ЩЕ ИМА

Според него коментарите за кражба на бизнес са "крайно нечестни".

"Със Сашо Дончев сме в повече от колегиални отношения. Той дава ценни съвети," каза Борисов по адрес на собственика на "Овергаз".

Борисов коментира и снимка на Путин в календара си за 2016 г., на която руският президент е гушнал кучето, подарено му от нашия премиер.

"Означава, че ни обича," анализира премиерът.

И поясни:

"Там не правят нищо случайно. Те разбраха, че България е много по-прогнозируема от други държави."

Премиерът обясни, че е доволен от годината, като спомена като ключови успехи 2,8 милиарда повече събрани приходи, ръстът на икономиката с 3%, спадането на безработицата, и отправи специални благодарности на Брюксел, че са изплатили всичките средства по европроекти. 

На българите премиерът първо пожела "много здраве, здраве, здраве и пак здраве", а в заключение обяви, че всичко ще е наред, и гарантира успехи във всички сфери.