Цените на китайските акции се сринаха в първия търговски ден на 2016 г., като индексът CSI 300 се понижи с над 7%. В резултат на това търговията в Шанхай и Шънджън беше спряна за целия ден, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Ситуацията започва да наподобява спадовете с около 45% на акциите в Шанхай през лятото на м.г., в резултат на които Пекин започна масирано изкупуване на дялове, за да възстанови цените.

Спадът в понеделник беше провокиран от статистически данни, според които през декември м.г. индустриалното производство във втората по големина икономика в света се е понижило за пети пореден месец.

Инвеститорите освен това са притеснени и от факта, че изтича забраната за продажби на големи дялове от публични компании, което може до доведе нови спадове.

Борсовата търговия беше прекратена в резултат от влязла в сила от днес мярка, нещо като "предпазен бушон", който автоматично спира търговията за 15 минути, ако индексът CSI 300 падне с повече от 5% и я прекратява до края на деня при спад от над 7%.

Показателят следи цените на 300-те най-големи публични компании, чиито акции се търгуват в Шанхай и Шънджън.