Европейската комисия ще обсъди спазването на върховенството на закона в Полша, съобщи днес неин говорител. Причина за дебата са промени, които управляващата евроскептична партия "Право и справедливост" направи в Конституционния съд на страната и медиен закон, който позволява на властта да сменя ръководствата на обществените медии.

Комисарите ще дискутират тези теми на 13 януари, за да преценят има ли нужда да прибегнат до механизъм за наблюдение, приет през 2014 година, който се прилига спрямо страни-членки със сериозни проблеми с върховенството на закона, каза говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. При липса на коригиращи действия, този механизъм може да доведе до процедура за налагане на най-тежката санкция в ЕС - отнемане на правото на глас на държава-членка. Тя досега не е прилагана спрямо никоя страна от ЕС.

"Европейската комисия заедно с Европейския парламент и Съвета отговарят според договорите за гарантиране на върховенството на закона като основна ценност на Съюза", каза Схинас. "От март 2014 година Европейската комисия е приела рамка за отговор на системни заплахи за върховенството на закона във всяка от 28-те държави-членки на ЕС...Председателят (Жан-Клод) Юнкер насрочи дебат за положението с върховенството на закона в Полша на заседанието на Колегиума на 13 януари".

"Това е ориентационен дебат,... това не е първият етап от процедурата приета през март 2014 година", добави говорителят.

Тя има три етапа - оценка на положението, препоръки и последваща оценка и действия взависимост от изпълнението на препоръките.

На 21 декември 2015 година първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс е изпратил на полското правителство две писма с искане за информация по законодателтните промени свързани с Конституционния съд и с медийния закон, каза Схинас. То още не им е отговорило. Обсъждането в Колегиума на комисарите ще се състои, независимо дали е получен отговор от Варшава, каза говорителят.

Миналата седмица Гюнтер Йотингер, еврокомисар по дигиталния пазар, в чийто ресор влизат и медиите, заяви в интервю за германския "Франкфуртер алгемайне Зонтагсцайтунг", че ЕС трябва да задейства механизма за защита на върховенството на закона спрямо Полша.