Очакванията на Реформаторския блок са около 20-25 януари да приключат преговорите с ГЕРБ и да бъде подписан анекс към договора за коалиционно управление между двете партии. Това каза пред „Клуб Z” съпредседателят на ПГ на Реформаторите Найден Зеленогорски в първия работен ден на новата година.

Следващия вторник преди първия пленарен ден за 2016 г., който ще е на 13 януари, дясната коалиция ще събере парламентарната си група. Вероятно ще има и сбирка на коалиционния съвет на управляващите, твърдят депутати от РБ и ГЕРБ.

От РБ още в края на 2015 г. бяха подготвили проект на декларация, която да предложат на колегите си от ГЕРБ. В изработването на документа не участваха само депутатите от ДСБ, защото партията реши, че излиза в опозиция заради орязаните конституционни промени. Анексът обаче бе предоставен на избраниците от партията за одобрение и бележки.

В проекта за декларация за изброени 7 приоритета, сред които начело на списъка са антикорупционно законодателство и съдебната реформа. Въпреки първоначалните заявки от представители на Реформаторите, че анексът ще има краен срок от 6 месеца за извършване на по-дълбоки реформи в двата сектора, във варианта, който ГЕРБ ще получат, срокът фигурира, но като задължение за отчет на свършеното от правителството и парламентарното мнозинство във всички сектори. Напредъкът в съдебната реформа и в сферата на антикорупцията да се отчита на всеки 3 месеца, ще настояват още от Реформаторския блок. Дясната коалиция се надява в такъв срок да се стигне и до внасяне и евентуално приемане на законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева за борба с корупцията. Той бе отхвърлен от парламента през лятото, а срокът, в който по закон не можеше ремонтираните текстове да се внесат отново в парламента, изтече през декември. Това значи, че при добро желание от управляващите редактираният законопроект може отново да влезе в дневния ред на депутатите още в началото на годината.

Зеленогорски обясни пред „Клуб Z”, че след приетите промени в конституцията на дневен ред трябва да са промените в Закона за съдебната власт и по тях трябва да се работи спешно. Той изрази надежда, че новият правосъден министър Екатерина Захариева бързо ще се заеме с предложения за промени, които да стъпят на законопроекта, оставен от предшественика й на поста Христо Иванов и на конституционните редакции.

Останалите приоритети в проекта за декларация и анекс на споразумението с ГЕРБ са образование, здравеопазване, икономика, отбрана, електронно управление. Във всеки от секторите са записани конкретни стъпки за продължаване на реформите, които фигурират и сега в управленската програма на правителството. В отбраната, например, от РБ настояват за изпълнение на ангажиментите към НАТО и закупуване на изтребител. В икономиката се набляга на инвестиции, приоритет ще е и електронното правителство, както и законодателни промени в образованието.

Основният аргумент на ГЕРБ да се съгласи на подновяване на споразумението с Реформаторския блок е да стане ясно кои точно партии продължават да подкрепят кабинета. Очаква се депутатите от ДСБ, които са петима, както и избраници от гражданската квота като Гроздан Караджов, да не сложат парафи. Заради "преброяването" на подкрепящите управлението в проектоспоразумението с ГЕРБ имало отделна графа за подпис не само на партийните лидери, но и на всеки народен представител, разказаха избраници.

Първоначално от ДБГ, които са и автори на идеята на нов анекс към коалицията с ГЕРБ, искаха това да е факт още преди коледните празници. Вицепремиерът по коалиционната политика Румяна Бъчварова обаче обяви, че няма нужда да се бърза и преговори ще се водят в началото на 2016 г.