Конгресмените в САЩ имат проблем с порното, но не точно такъв, за какъвто си помислихте. От 1983 г. насам скандалният издател Лари Флинт неизменно изпраща списанието си Hustler на всеки член на конгреса.

„Мръсната“ пратка пристига в обикновени, немаркирани пликове и не може да бъде разпозната от хората, които отварят пощата. И ето ви Hustler всеки месец – в него има десетки голи или полуголи жени, вулгарни комикси и статии за политика, общество и секс.

Членовете на Конгреса са полагали много усилия, за да спрат получаването на провокативното списание. Оказва се, че това няма как да стане по законен път.

След като получават оплаквания от офисите на 264 конгресмени, през 1984 г. пощенските служби на САЩ се обръщат към съда на окръг Колумбия с искането да спрат тези доставки. Две години по-късно обаче съдът се произнася, че това не може да се случи.

Аргументите на съда: Получаването на Hustler един път в месеца не натоварва неправомерно членовете на Конгреса.Те не са принуждавани да четат списанието или която и да е от другата кореспонденция, която получават накуп. Не можем да си представим, че в офисите на конгресмените няма кошчета за боклук, обясняват от съда.

Флинт, известен с можеството си дела за свободата на словото и т.н., свързани основно с неговия порно бизнес, този път се позова на Първата поправка. Той използва правото на петиции и съдът приема този аргумент. През 2011 г. пред Hill издателят излиза със следното обяснение за действията си: Мойсей освободи евреите, Линкълн - робите, а аз исках да дам свобода на всички невротици.

30 години по-късно числото на конгресмените е 535, а изданието с голи жени в недотам пристойни пози се е превърнало в част от ежедневието в Конгреса. Интересното е, че Hustler не се получава в Белия дом.

Това е провокация на Флинт, поведението му не е учудващо, обясняват някои членове на Конгреса нежеланието си да получават списанието.

Повечето от сътрудниците на конгресмените искрено се забавляват с този факт, разказва National Journal.. И то не само като го четат. Някои ги събират и ги пращат на войници в Афганистан. Други си правят шеги с приятели. Трети обичат да го поднасят на политиците, за които работят, за да се насладят на изражението им. Най-често Hustler свършва в коша.

В списанието са напълно наясно какво се случва с броевете, които отиват в Конгреса. Артър Сандо, говорител на базираното в Бевърли Хилс издание казва лаконично: Приемаме засега, че или се чете, или се хвърля в коша.

Доставката на Hustler за политиците, които лекува по този начин от невроза, е сред по-дребните провокации на Лари Флинт. Скандален и твърде любопитен персонаж на американската обществена сцена, той стана и герой на филма "Народът срещу Лари Флинт".

Флинт има и гъвкави политически убеждения - когато Бил Клинтън беше в Белия дом, издателят обясняваше, че е демократ. По-късно се самоопредели като либератрианец. А преди години се е кандидатирал за Конгреса от Републиканската партия.

Лари Флинт в златния си инвалиден стол. Снимка Уикипедия

Непрестанно се позовава на Първата поправка в американската конституция.

От 1978 г. е парализиран от кръста надолу след атентат срещу него. Сега се разхожда в златен инвалиден стол.