Китайците знаят как да строят статуи - не ще и дума. И за пример са не само осемте хиляди теракотени войници, погребани с императора Цин Шъхуан. Съвременните творци на паметници в Поднебесната империя доказаха чувството си за размах с нова статуя на най-любимия лидер - Мао Дзедун.

Ако нашият Самуил е малко по-висок от човек, а статуята на Христа Спасителя в Рио Дежанейро е 30 метра изправен, новият златен Мао е 36 метра - при това седнал.

Това означава, че Златният Мао е всъщност по-голям от римската богиня Либертас, която държи факела като част от Статуята на свободата - макар американският паметник френско производство да е по-висок, тъй като дамата е изправена и с протегната нагоре ръка.

Въпреки големите си размери, Мао не е твърде скъп - струва едва 3 млн. юана или малко над 460 000 долара. Финансирането на проекта пък е дошло от местните бизнесмени и обработватели на земя. Изработен е от бетон и стомана, а златото е само боя. Намира се в областта Тюнсуй в провинцията Хънан, засегната най-силно от "Големият скок" на Мао, икономическия експеримент, убил между 20 и 40 милиона китайци между 1958 и 1961 г.

За какво му е втора глава на Мао?

Крайно любопитен, но и неразбираем е и фактът, че на някои снимки се вижда втора, резервна глава в краката на Мао. 

Най-високата статуя в света - тази на Вайрокана Буда, също се намира в Китай, и бе завършена през 2002 г. Тя е впечатляващите 128 метра, и също се намира в провинцията Хънан.