Външният министър Даниел Митов коментира пред Би Ти Ви отношенията ни с Турция в контекста на случващото се в ДПС. Основната му теза бе, че тези отношения не могат да зависят от нито една партия и нито един политик.

"Имах серия от разговори с турския външен министър. Дипломацията понякога изисква да се постигне краен резултат без публичност. Който е трябвало да бъде извикан е бил извикан. С когото е трябвало да бъде разговаряно е било разговаряно. Видяхте, никой не дойде, разбрали сме се. Направихме всичко възможно българо-турските отношения да не бъдат повлияни негативно от развоя на събитията в една политическа партия. Нито една партия не може да се превръща в посредник между правителствата".

Така Митов коментира събитията около свалянето на Местан от лидерския пост в ДПС и очакванията у нас да дойдат представители на турската държава по повод честванията на годишнина от възродителния процес по същото време.

"Отношенията между България и Турция имат многогодишен и много сложен характер. Минали са през различни етапи, съседи сме от векове, имаме общи интереси. Отношенията ни са прекалено важни, за  да зависят от действията на един или друг политик или един или друг посланик. Двустранните отношения не могат да зависят от политическата криза в една или друга политическа партия, от действията на един или друг политик, български или турски. Имаме теми, свързани с инфраструктурни, транспортни проекти, икономика. Те са били обсъждани в много моменти", каза още Митов.

Той призна обаче, че когато Местан се е обърнал за закрила към посолството на Турция неговите действия са станали въпрос на двустранни отношения.

"Не мога да си обясня поведението на един български политик, който търси подкрепа в чуждо посолство. В продължение на години му е осигурявана охрана. Не знам да съществува заплаха за неговата сигурност. За мен е неразбираемо, не влиза в разбиранията ми за политическа етика. Политиците са призвани да бъдат по-смели от всички други български граждани", коментира Митов.

Той каза още, че е призовал "по съответния начин" турския посланик Сюлейман Гьокче "да преодолее възприятието в българското общество" за намеса от негова страна във вътрешните работи на България.

Митов коментира и изявлението на премиера Бойко Борисов, че Русия ни обича.

"България се стреми да развива нормални дипломатически отношения с всяка държава. Важно е на България да се гледа като на равноправен партньор. На мен ми омръзна да чувам от определени места какъв бил нашия национален интерес. Никой не знае по-добре от българския кабинет и българския парламент какъв ни е националния интерес".