Промяната в отношенията между Русия и Турция е шанс за България. Това каза лидерът на БСП Михаил Миков пред Нова ТВ. Според него тази промяна дава нови възможности на България за реализация на засилено енергийно сътрудничество за преноса на газ от изток на Запад към Европа.

"Важното е България да запази присъствието си в ядрената енергетика на Балканите", каза още Миков.

Той припомни, че парламентарната група на БСП е била единствената, която е напуснала парламентарната зала, след като лидерът на ДПС Лютви Местан изчете от трибуната декларация в защита на Турция за инцидента със свалянето на руския самолет. Тази декларация стана повод Местан да бъде свален от лидерския пост и изключен от ДПС от почетния председател Ахмед Доган.

"БСП беше и единствената група, която направи декларация, с която заяви, че не може да се заема страна за самолета преди да се изясни обстановката, че не може да се заеме страна на Турция в този спор. Има тежки проблеми и в ЕС, Близкия Изток, Саудитска Арабия и Иран, както и политиката на Турция. Не може нито една страна да има претенции по отношение на територии и граници", заяви Миков.

Според него Турция прокарва политика и по отношение на България, и по отношение на други съседни страни, която не съответства на евроатлантическите ценности.

Лидерът на БСП определи думите на премиера Бойко Борисов, че Русия обича България като пи ар акции.

"През последната година, откакто управлява те се гордееха, че са спрели трите руски проекта - АЕЦ "Белене", "Бургас- Александруполис" и "Южен поток". Сега се прави опит да се демонстрира промяна на отношенията ни с Русия", каза Миков.

Той допълни, че в БСП работят за промени в изборното законодателство.

"Последните избори показаха редица проблеми в него. Бяха променени цели листи и политическото представителство се подменя с корпоративно и бизнес такова", обясни Миков.

Според него трябва да се преосмисли прагът на преференциите.

Миков смята, че предсрочните избори не са въпрос на ресурс и желание, а на нагласите на хората - докога хората ще търпят такъв тип управление, което продължава да води България на никъде, увеличава външния дълг, икономическата среда се влошава и т.н.