Премиерът Бойко Борисов видя пряка връзка между усвояването на парите от европейските фондове и размера на влоговете на граждани и фирми в банките. Това стана ясно от думите му на пресконференция на Държавен фонд „Земеделие“ за резултатите от усвояването на еврофондовете за изминалия програмен период 2007-2013 г.

„Аз засичам докладите на БНБ. С тези големи плащания веднага се увеличават влоговете в банките. Последният месец са били над 350 млн. лева. Колкото повече се разплащаме по програмите, толкова повече се увеличават влоговете на фирми и граждани, които минаха 87 млрд. лева“, обясни Борисов, цитиран от „Фокус“.

„БНБ е на отрицателна лихва. Те вече не дават лихви. За да си държат там парите те взимат пари. Смятайте колко финансов ресурс има в държавата. Ако съумеем с една политическа стабилност и доверие да накараме хората да инвестират по-спокойно, огромни пари ще стоят за предприемачите, с които да работят”, посочи още министър-председателят.

Борисов похвали екипа на фонд „Земеделие“ за положителните финансови резултати, постигнати през 2015 г. И изчисли съответно 94% и 99% усвояемост на европарите за сектора по двете методики, за които фондът отговаря.

„Действително, това което направихте като експерти, е изключително добро за българското земеделие и животновъдство. Заслужавате да бъдете поздравени, защото това са над 3,3 млрд. лева, отишли от най-малките до най-големите производители, общините и селски райони. Всичко това отива в благосъстоянието на хората”, заяви още Борисов.

Като голям успех той посочи още, че правителството е успяло „да запази фонд „Земеделие” от огромните политически апетити за смени и пренареждане“, но не даде повече подробности.