Премиерът Бойко Борисов и през изминалата 2015-а не измени на своя стил. Много експресивен. Даже прекалено. "Две каки, три папи", с изказа си вече е фолклорен герой. Колоритът на премиерския изказ не подлежи на съмнение, макар че не е сигурно доколко това е основание за радост, доволство или гордост (особено когато балканската непосредственост на Борисов е поставена в международен контекст). В началото на новата година, която премиерът отново започна със своебразни откровения, ви припомняме някои от хитовите мисли на Борисов от 2015-а, които минават през нея като тънка червена линия. 

Когато не мога да заспя, особено когато нещо важно има да се случва, гледам тавана и си проигравам различни варианти. Случва се да стана в 3-4 ч. сутринта и звъня по телефона на колеги министри или шефове на агенции, ако имам да си изясня даден въпрос. Когато не мога да намеря някой, пращам патрулката да им каже да вдигнат телефона, защото има някои, точно семейните. Имам такъв случай, звъня неколкократно на колега, питам "Спиш ли?", никой не спи, всеки вика „Не, не, как ще спя?“ и в това време чувам жена му да вика: „Кой идиот ти звъни по това време?"

3 януари 2016 г., интервю пред в. "Труд", разсъждения за това кога имат право министрите да спят и кой е идиот.

Като гледахме апаратурата там, и виждам, че страшно ми прилича това на чушка. Обаче си викам "Сега, ако кажа, че ми прилича на чушка, кой знае каква след това интерпретация ще получа. И го питам доктора "Кой е този орган, къде така прилича на чушка". И той вика: "Ами това е чушка".

8 декември, Александровска болница при демонстрацията на нов апарат в център за диогноситка и профилактика на онкозаболявания, размисли за приликите между чушката и скъпа животоспасяваща техника.

Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечение.

1 декември, Борисов, цитиран от "Фокус", на конференция "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата". По-късно специалисти уточниха, че сланината е доста полезна, ако се консумира в умерени количества.

Три папи са ме галИли по главата.

3 декември, разтърсващи откровения пред премиера на Великобритания Дейвид Камерън при посещението му в София. За да се снима пред оградата на границата Камерън се оказа способен на сериозни жертви - и да изтърпи тежките прегръдки на домакина, и да изслуша спомените му за велики срещи.

Да преброим папите. Една, две...

 

Постът на Христо Иванов като правосъден министър е стабилен. Той сам си го прави нестабилен, защото всеки ден влиза във войни.

4 декември, Панорама, БНТ, Борисов уверява, че всичко е наред. Дни по-късно с охота приема оставката на Христо Иванов.

Часът е 10, когато дойда аз. Това каза премиерът Бойко Борисов на влизане в заседателната зала на Министерски съвет. По това време часовникът вече показваше 10,30 ч.

18 ноември, на влизане в МС, нов начин за сверяване на часовниците.

Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките - всички говорят за мене. Не мога да обръщам внимание на две свраки се събрали и си говорят", каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус" (в каченото по-късно на профила на Борисов видео, се чува "каки", не "свраки").

17 ноември, оригинално разяснение за скандала "Яневагейт".

Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми за Русия. Балансът в света е толкова крехък, че трябва да си мерим думите.

16 ноември, Аксаково, на откриване на регионално депо за отпадъци в коментар на думите на президента Росен Плевнелиев пред "Индипендънт", че Русия води хибридна война с България.

Плевен паднал. Дали щях да прочета, че е паднал, ако бях там. Всички са победители като ги слушаш, ГЕРБ бил губещ. Огромни усилия положих да загубя този град. Да бъдат малко по-толерантни, малко по-скромни, да се говори, че е паднал като при падишаха. Пази боже, да имам пресконференция, на която се хваля с един град. 

1 ноември. Силно раздразнен, премиерът коментира в изборната нощ загубата на кметското място в Плевен. Той реагира на пост на Петър Москов във фейсбук: Мисля, че в този момент, точно както преди почти 140 години, един паша пише телеграма на един велик везир. Както и тогава телеграмата е кратка и гласи: "ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО, ПЛЕВЕН ПАДНА.

На който какво му е писано. Нали не си представяте да кажем, че ще купим нов самолет за властта, защото знам какво ще ни направите вие. Поемаме риска и който иска да се качва. 

3 октомври, в Габрово на въпрос дали ще се купува нов самолет на властта премиерът демонстрира смелост и жертвоготовност. Отново.

Варна без магистрала "Хемус" е едно село".

23 октомври, по Нова тв, описвайки значимостта на инфраструктурните проекти, прекроявайки географията

Те по телевизиите се занимават с това, само и само да не се снимам у нас един път. Една седмица се занимават само с магнолиите, врачки и магове... Какво значела магнолията. Да не се снима човек! Сега вчера ги гледам, че ме ударила една топка в окото и пак. Какво значи това. Ужас! Все едно никой от вас не се е удрял по главата. Това просто вече е... Имам чувството, че и едно пръстче да покажа, после пак една седмица ще правят анализи това пръстче какво значи и на кого съм го размахал.

Прочутите магнолии на Борисов.

 

28 април, Борисов на откриването на новосъздаденото предприятие за преработка на зеленчуци в село Долна Диканя за насиненото си око. Няколко седмици по-рано той се снима по анцуг до магнолиите си в двора на къщата си в Банкя и публикува фотоса в профила си във фейсбук. 

Асфалт не се е яло, ама като го няма, загиват хора.

2 април, Борисов на откриването на разширението на столичното метро до летището. 

Аз съм се нагладувал, до 30 години съм бил като вас,

Борисов пред БТВ в отговор на въпрос с колко пари живее и колко има в джоба си.

Аз понеже имам големи гърди само за кърменето в мола не ме е питал някой.

31 март, Борисов в "политически коректен" отговор на въпрос за срещата си с Цветан Василев.

 

Ако решим за жена президент, трябва да имаме мъжете някакъв шанс за смяна на пола. 

29 март, Борисов на форума "Предприемачи - ГЕРБ" в характер стил. 

 

Молбата ми е, когато си давате оставки, давайте ги накуп, защото виждате какъв панаир е в парламента. Така че, моля ви, ако има някои, които да желаят да дават оставки, съберете се в група, защото така един по един не е приятна работата. 

11 март, от стенограма на МС, поводът за призива е оставката на вътрешния министър Веселин Вучков.

Държат ме... за шлифера

4 март. Така Борисов отговоря на въпроса дали причината за отказа да смени шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главния секретар на МВР не е в това, че го "държат" с компромати. "За една година да ме бяха съсипали, ако ме държаха с нещо", добавя той. В същия ден оставка подава Веселин Вучков, защото премиерът е отказал да обсъжда предложенито му за нови назначения на двата важни поста в службите за сигурност.

Държавата се срина, хайде пак да дойде селянчето от Банкя и да изтегли каруцата.

21 февруари, по време на Шестия зимен университет на Младежи ГЕРБ в Сандански.

 

Ето и някои хитови мисли в рубриката "Другите за него"

 

Видя се, че дори и Бойко Борисов не може да бъде от двете страни едновременно - и от страната на добрите, и от страната на лошите, казано популярно. Той и миналия път се опита, не успя. Видя се, че този танц не може да продължи вечно, както на него му се иска - едновременно да подкрепяш Пеевски и неговата конструкция, която задушава България, и едновременно с това да правиш реформи точно в правосъдната система и да си приятел на, така да се каже, прогресивните сили. Няма как да стане. Бойко Борисов беше принуден да избере. Той избра да е с лошите, със задкулисието, със статуквото, с модела "Кой".

Политологът Евгений Дайнов пред "Дарик радио" в коментар за оставката на правосъдния министър Христо Иванов и заявеното от съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев оттегляне на подкрепата му към управляващите.

И още:

Бойко Борисов е скандалът на десетилетието, Дайнов в оценка на изминалата година.
 

Аз, ако съм искала да преспя с Бойко, съм щяла да преспя преди 5 години. Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто когато не искам, няма смисъл.

Съдийката Владислава Янева, в поредна част от записите, публикувани в Биволь на 17 декември.

С министър-председателя се виждаме в средите, преди да се влезе в кабинета от голямата зала, където имаше много министри. Аз го попитах има ли някакъв проблем. Той не ми обърна внимание. Това е съвсем категоричен знак на подкрепа. Поне аз така го тълкувам.

11 декември, министърът на образованието Тодор Танев в доста странно тълкуване на поведението на премиера.

Има едни медии в момента, които казват, че полицейските протести трябва да доведат до оставка на правителството - това са същите медии, които свалиха Борисов през 2013 г., които му спретнаха Костинброд, които лъжат хората, че ГЕРБ ще управлява с ДПС...  Защото считат, че и Борисов е тъп като тях. Само че моите впечатления са, че не е така. Той вижда, че му претоплят същата манджа.

6 ноември , бТВ, лидерът на ДСБ Радан Кънев се изявява като тънък познавач на душевността на Борисов. Дали?

Въпросът е как издържах една година.

9 декември, около месец по-късно Радан Кънев, след като Христо Иванов подава оставка, а той обявява, че става опозиционен депутат, не звучи така оптимистично.

Бойко Борисов е златното момче на България.

15 октомври, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер при откриването на изложбата с най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол в Европейския парламент.

 

 

Юнкер приветства с прегръдки Борисов на ЕС форум в Рига.

 

 

 

Бойко Борисов е еротически осъществен лидер, с големи постижения в допирната политика. Обича, обичат го, обича се. Такова нещо не е било. Образът му не е убедителен, а свръхубедителен. Борисов е триумф на масовия вкус, поискан е от "референдум".

4 август, психиатърът д-р Николай Михайлов в интервю за "Труд".

Какъв е проблемът от това, че премиерът е казал нещо? Той не е папа, за да решава въпросите окончателно. 

21 април, вече бившият министър на правосъдието Христо Иванов, преди заседание на ВСС.

Бойко Борисов в момента страда от това, че е на власт. Поднася властта си като едно страдание. Той е майстор в това да показва, че ни прави огромна услуга.

5 март, социологът Андрей Райчев.