През 2015 година САЩ и Русия демонстрираха помежду си враждебност, каквато отдавна не е имало между тях. Но сега се увеличават признаците на сближаване между президентите Барак Обама и Владимир Путин.

Немското списание „Фокус“ вижда пет такива признаци.

Първо, в руските медии съществено е намаляла антиамериканската вълна. Ако искате „да научите кого Кремъл смята в една или друга степен за свой враг, трябва да следите коя държава най-често е дискредитирана в новинарските предавания", отбелязва изданието. Миналата година САЩ често са оглавявали този негативен рейтинг. Сега обаче това се е променило, констатира икономическото издание РБК: "През декември федералните телевизионни канали нарекоха САЩ само 5 пъти "враг на Русия. Докато през октомври числото бе 29".

Вторият признак е, че Путин започна да провежда курс на политическо сближаване със САЩ. По-специално руският лидер много по-рядко е „извършвал атаки“ срещу САЩ. На голямата си годишна пресконференция (на 17 декември – ред.) той за учудване напълно се отказа от нападки срещу САЩ и вместо тях говореше за възможностите за договореност с Вашингтон за Сирия. Още по-явно Путин демонстрира новия подход в интервюто за американската телевизия CBS, където едва ли не хвалеше Америка, пише изданието. На въпроса както най-много му харесва в САЩ Путин отговори: съзидателността на американците. "Креативността в това как решавате проблемите. Благодарение на това Америка постигна такива потресаващи резултати в развитието на страната", цитира го „Фокус“.

Трето, Путин и Обама отново си говорят един на друг, включително очи в очи. Изданието отбелязва, че „на най-високо дипломатическо равнище ледниковият период между двете страни очевидно е приключил“. Това се потвърждава от редица срещи – по време на юбилейната срещу на Общото събрание на ООН през септември в Ню Йорк, разговорът между президентите в парижкия хотел по време на климатичната среща на върха в средата на ноември, срещата Путин-Обама в рамките на форума на Г-20 в края на ноември в Турция, а също посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Москва в края на ноември. Той се срещна не само с външния министър Сергей Лавров, но бе приет и от Владимир Путин, а и се разходи из московските уличи, разговаря с минувачи и си купи сувенири. „Посланието е пределно ясно: Москва може и да не е най-добрият приятел на Вашингтон, но там са заинтересовани от подобряване на отношенията“, подчертава немският Focus.

Като четвърти признак списанието подчертава факта, че САЩ са се отказали от гръмогласната критика срещу политиката на Кремъл спрямо Украйна. Във всеки случай нито Обама, нито Кери са правили каквито и да е заявления. Това се обяснява с факта, че „ръководителят в Кремъл успешно е изтласкал на заден план конфликта в Източна Украйна благодарение на военната операция в Сирия, която никой не е очаквал“. Отношенията между САЩ и Русия до известна степен се успокоиха, защото най-много спорове заради диаметрално противоположните позиции предизвикваше именно Украйна.

Последният признак – Русия за пръв път гласува за резолюция на ООН за Сирия, въпреки че досега блокираше резолюциите със своето вето. По този начин „е отстранен още един спорен пункт в отношенията със САЩ“. Освен това до гласуването по тази резолюция руското правителство даде да се разбере, че е готово на компромиси за сирийския президент Асад и дори може да обмисли въпроса за неговата оставка, ако смяната на властта премине без намеса на трети страни, за което настояват САЩ. Доскоро „всяка дискусия за смяна на властта в Сирия бе табу за Русия“, твърди „Фокус“. Налице са еднозначни признаци за отказа на Путин и Обама от политиката на конфронтация, но това изобщо не означава, че Москва и Вашингтон отново са се „заобичали“, отбелязва накрая изданието.

Препечатваме сатията от БГНЕС.