„Шенген е мъртъв!“ Това заяви бившият френски президент Никола Саркози на среща с фламандски индустриалци в Антверпен снощи.

Девет от 26-те страни в европейската зона без вътрешни граници досега възстановиха граничния контрол помежду си заради миграционната криза. В момента тази извънредна мярка поддържат шест.

Според Саркози Европа трябва да изгради отново своята зона за свободно движение. „ОК да премахнем границите, но не без хармонизация на миграционните политики“, каза той. „Това, че християнската идентичност на Европа не беше записана в европейската конституция, беше малодушие“.

„Няма една Европа, а две – тази на 28-те и тази на еврото. Те не могат да имат същите политически институции“, каза също Саркози, който е лидер на водещата френска дясноцентристка партия на Републиканците.  

Коментирайки предстоящия британски референдум за излизане от ЕС, Саркози призова съюзът да върне част от правомощията си на държавите-членки, за да бъде спасена Европа.

Домакин на Саркози беше кметът на Антверпен Барт да Вевер, водеща фигура в Новия фламандски алианс. Това е най-голямата партия в кралство Белгия. Тя е републиканска и си поставя като стратегическа цел отделянето на Фландрия, северния холандскоговорящ регион на федерацията в самостоятелна държава.