За втори път тази седмица търговията с китайските акции беше прекратена за целия ден, след като половин час след старта на борсите цените паднаха с над 7%, съобщи Ройтерс.

Повод за това този път стана обезценяването на юана, което доведе до несигурност в регионалните валути и местните пазари. Китайската народна банка изненада пазарите, като обяви официален междинен курс на юана от 6,5646 за $1, което е най-ниската стойност от март 2011 г. Спадът е с 0,5% спрямо курса от сряда, което е и най-голямото понижение от миналия август, когато банката обезцени валутата с 2%. Мярка, която разтърси пазарите.

Според анализатори Китай ще продължи агресивното обезценяване на юана, за да стимулира спадащия износ. Но това води до срив на цените на активите, които са деноминирани в юани.

Спадът на валутата от тази седмица идва в навечерието на огласяването на данни за международните валутни резерви на Китай за декември 2015 г. През ноември резервът, който е най-големият в света, се понижи с $87,2 млрд. до $3,44 трлн., което е най-ниската стойност от февруари 2013 г.

Акциите на китайските компании на Шанхайската борса се понижиха със 7,3%, което автоматично задейства "бушон" за спиране на търговията за целия ден, когато спадът надвиши 7%. Японският индекс Nikkei загуби 2,3%, а хонконгският Hang Seng се понижи с 2,8 на сто.