Американският петрол поевтиня до 12-годишен минимум, след като трусовете на китайските пазари смъкнаха цената на фючърсите с 5,5% до $32,10 за барел (159 л), съобщи Блумбърг.

Анализатори от японската банка Nomura смятат, че определящият европейските цени сорт Брент ще поевтинее и под $30. В момента той се котира за $32,16.

През 2015 г. петролът приключи най-големия си двегодишен спад за всички времена, след като членките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) спряха да спазват своите лимити на добив и в резултат пазарът беше наводнен с евтин петрол. Допълнителен принос оказа и шистовият добив в САЩ, който доведе до натрупването на рекордни резерви. САЩ вдигнаха и забраната за износ на своя петрол.

Забавянето на китайската икономика доведе до срив на цените на суровините, а Световната банка преди ден понижи прогнозата си за глобален растеж през 2016 г. от 3,3% на 2,9%.

 

Днес цените на китайските акции се сринаха с над 7%, което спря търговията им за целия ден и доведе до спадове на всички международни пазари на акции.

СОРОС: ПАЗАРИТЕ ВЪРВЯТ КЪМ СРИВ КАТО ПРЕЗ 2008 Г.