Малко преди 21:00 ч. в София е застрелян мъж. Това е 51-годишният Веселин Стоименов, а убийството е станало в района на комплекс "Макси", съобщи БНТ.

По неофициална информация Стоименов е юридическото лице, което е извършило ликвидацията на ВИС-2.

Кратък преглед на публикации в медиите показва, че Стоименов е често обсъждана фигура във връзка с въртенето на доходоносен бизнес по родното Черноморие.

„Веселин Стоименов е вторият човек, на когото е поверена грижата за инвестициите на ВИС по Черноморието. Собственик и съсобственик е в редица фирми, сред които "Сохо", "Венис", "Айсберг 02", "Алфа кар", "Интертур" - Несебър, и др.”, пише през 2013 година сп. „Тема”.

Според публикация във „Флагман” от същата година фирма „Венис Марина“ ЕООД с управител Веселин Стоименов ще се настани на пристана на р. Ропотамо, където лятно време върви най-доходоносният бизнес по Южното Черноморие. „Стоименов е наследникът на убития Георги Илиев, който отговаря за заведенията и хотелите по морето. Досега обаче по Южното Черноморие интересите на бившата борческа групировка се изчерпваха с присъствието й в Слънчев бряг и Несебър”, пише още изданието.

В материал „Ударно строят в резерват „Ропотамо”. МОСВ мълчи” от 24 март м.г. колегите от „Биволъ” твърдят, че са принудили тогавашния регионален министър (и настоящ правосъден) Екатерина Захариева да нареди спешна проверка на място от екипи на ДНСК и РИОСВ-Бургас.

„Фирмата „Венис Марина“ ЕООД, която отскоро стопанисва лодки за разходка по долното течение на Резерват „Ропотамо“ е свързана с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис – Таки. „Венис Марина“ е собственост на регистрираната във Великобритания „Стоименов Груп Лимитед“ ООД. За собственик на британската офшорка се спряга един от гаулайтерите на Георги Илиев по морето – Веселин Стоименов. За него се знае, че е един от хората, които пое бизнеса на ВАИ холдинг след убийството на Илиев в Слънчев бряг през лятото на 2005 г. Същата тази фирма е едноличен собственик на „Ер Ви Инвестмънт“ ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис – Таки на несебърската фирма „Интертур“, показва справка в Търговския регистър. Договорът на РИОСВ с фирмата „Венис Марина“ ЕООД на бившия висаджия Стоименов и сегашен ортак на наркотрафиканта Христофорос Аманатидис – Таки не беше прекратен след констатираното незаконно строителство през март. Тогава МОСВ прекрати единствено договора за наем на бар-грила и наказа с последно предупреждение шефа на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев”, пише още „Биволъ”.