Вицепремиерът Томислав Дончев определи коледната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, с която бе разжалван Лютви Местан като лидер на партията, като "твърде европейска".

"Г-н Доган акцентира върху рисковете на външната среда и аз съм съгласен с голяма част от тезите в нея. Факт е, че Европейският съюз не е такъв, какъвто беше преди 5-6 години. За съжаление и ЕС, и НАТО не са толкова силни, колкото искаме да бъдат", каза Дончев в предаването на Илияна Беновска пред притежаваната от Делян Пеевски телевизия "Канал 3".

Вицепремиерът доразви тезата си, обяснявайки че в момента слабостта на ЕС не е в наш интерес и че като периферия, а не като център страната ни страда от подхода от принципа "Европа на две скорости". 

"Това е отстъпление от европейската идея. ЕС губи страст и идейна мощ", обясни Дончев.

Той обяви и че държавата не се опитва да изземе бизнеса на шефа на "Овергаз" Сашо Дончев. Казусът с кризата с газовите доставки около Нова година бил вътрешен проблем между акционерите в компанията.

"Рано е още", отговори вицепремиерът на въпроса дали името му се обсъжда като евентуален кандидат за президентските избори.

Според Дончев преди да се обсъждат кандидатури трябвало сегашният държавен глава Росен Плевнелиев да каже какво смята да прави.