Турският посланик в България трябва да бъде обявен за персона нон грата заради намесата му във вътрешните работи на страната, както изисква Виенската конвенция, а властите трябва да предприемат сериозни мерки и да се направят важни промени в законите, за да бъде защитена държавата от радикалния ислям.

Това стана ясно от интервю на бившия премиер Иван Костов пред бТВ.

„Външно министерство трябва да постави на място му турското посолство и турските консули в България – така, както направихме ние навремето - изгонихме тези, които участват в политически мероприятия на определена партия, без разрешение на министъра на външните работи. Турският посланик трябва да бъде предупреден и обявен персона нон грата, след като е влязъл толкова навътре в българския политически живот с намесите си. Трябва да бъде отстранен от страната заедно с всички, които води на политическите мероприятия. Не може Турция да се намесва в българския политически живот. Това е опасно. Това засяга нейните съкровени национални интереси. Защото то води до етно-религиозно разделение на хората”, бе категоричен бившият министър-председател.

Според него са „хипотези” твърденията, че Анкара би отговорила с реципрочни действия, защото българските дипломати не се намесват в работите на Турция и няма основания за изгонването им според Виенската конвенция.

Костов смята, че България прилича много на Австрия и Германия с голямата си турска общност. Той припомни, че Австрия сложи сериозни репери, които да не позволяват да се получава радикализация на исляма, а Анкара посрещна това с много сериозна критика, която затихна, когато и Германия тръгна по същия път.

„Много по-важно е какво трябва да направят българските власти, за да защитят държавата. Необходимо е да се направят промени в закона за политическите партии. В него трябва да се гарантира, че българските политически партии няма да защитават и пропагандират групови и малцинствени права, по начин, който ги изолира и ги противопоставя на страната. Което става в момента от страна на ДПС. И не само в момента. Трябва да се гарантира, че те няма да опитват да представляват религиозна общност. Защото те това казват. Не може една партия, която и да е, да претендира да представлява религиозна общност. Следващото е да се гарантира, че те няма да се намесват в делата на религиозните изповедания и да използват религиите и техните ритуали и символи в политическата си дейност. И накрая да гарантира, че няма да въздействат по никакъв начин за промяна на етническото и религиозно самосъзнание на българските граждани, което прави ДПС с българските роми и българските мохамедани”, бе категоричен Костов.

Попитан означава ли това забрана на ДПС, той отговори: „Не, това е длъжна да направи държавата, за да защити себе си, за да спре разрастването на полиическия ислямизъм в нашата страна. Това трябва да се направи по отношение на политическите партии”.

Костов настоява още да бъдат обявени за престъпления пропагандирането и практикуването на радикален ислям, всякакви ритуали, в които се проповядва война, използването на религията за политически цели, както и да се започнат наказателни акции срещу тероризма, трафика на хора, логистичните групи за подкрепа от имами и радикални ислямисти. Трябва и вссички религиозни проповедници да са български граждани, да владеят български, да са завършили български висши училища.

„България не е подготвена законодателно да посрещне тези неща, сигурно имат много други задачи в Народното събрание, при нас дори няма определение в закона какво е тероризъм, за да се разграничи нормалният вярващ мюсюлманин от радикалния”, каза Костов.