Лидерът на БСП Михаил Миков е изпратил писмо до френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, в което остро възразява срещу негови твърдения в реч от 7 януари на кръгла маса в Пловдивския университет по проблемите на правното образование у нас. Миков е особено раздразнен от твърденията на Кабан, че правителството на Любен Беров е било катастрофално. Кабан казва още, че кабинетът на Жан Виденов е целял да върне тоталитарния режим и по това време управляващите от бившата БКП са правили всичко възможно нищо в България да не се променя.

КСАВИЕ ДЬО КАБАН: НЯМА ДЕМОКРАТИЧНО ОБЩЕСТВО, АКО ГРАЖДАНИТЕ НЕ ГО ЧУВСТВАТ СПРАВЕДЛИВО

Според Миков думите на Кабан са обида за суверенна България

"Коментарите са манипулативни, будят недоумение и съжаление и могат да компрометират традиционно добрите отношения между двата народа", предупреждава Миков в писмото.

Копие от писмото е изпратено и на френския министър на външните работи Лоран Фабиюс.

Лидерът на БСП припомня, че кабинетът "Беров" е представлявал единствена възможност за гарантиране на политическа стабилност в България към онзи момент. Той не коментира темата за сваляенто на кабинета на Виденов, но подчертава, че всички български граждани изпитват неудобство от обругаването на законно избрани български правителства.

"Не мога да отмина без реакция думите Ви за "управляващите от бившата комунистическа партия", които правели всичко нищо да не се променя, а пък правителството на Жан Виденов дори целяло открито връщане на режима. Простете, господин посланик, но това Ваше виждане показва непознаване на историята на България. Като председател на Българската социалистическа партия, наследник и правоприемник на Българската комунистическа партия, остро възразявам на подобно невярно и манипулативно твърдение. Правителството на Жан Виденов никога не е правило нито открит, нито скрит опит за връщане на каквото и да наричате "режим". Нека само Ви припомня, че това е правителството, което през декември 1995 г. подаде молба за членство на България в Европейския съюз, за да може друго правителство, ръководено от "бившата комунистическа партия", да подпише договора за присъединяване 12 години по-късно", обяснява Миков.

Той е категоричен, че БСП никога не е била пречка за реформите в България, а напротив - често е била техен основен двигател. И припомня тезата на социалистите, че в европейска България "здравеопазване, образование и култура, под "благотворното" влияние на пазара, не могат да достигнат предишни достижения". Миков пояснява, че това не е носталгия.

Той заявява, че не е вярно, че демокрацията може да бъде само либерална, както твърди Кабан. И посочва, че има много примери на социални демокрации.

"Намирам изказването Ви за непремерено и съдържащо елемент на подценяване на българските граждани сами да преценяват каква демокрация искат", заявява Миков.