Полският външен министър Витолд Вашчиковски привика на разговор германския посланик Ролф Никел, предаде АФП.

Причина са "анпиполски изказвания" на германски политици.

Отношенията на Варшава с Берлин и ЕС се влошиха след идването на власт на партията консервативната евроскептична партия "Право и справедливост". Тя се стреми да постави държавните медии под пряк правителствен контрол и да промени състава на Конституционния съд. Това предизвика протести и обвинения от правозащитници, според които така се подкопава демократичният баланс на властите.

Германецът Мартин Шулц, който е председател на Европарламента, сравни действията на кабинета на Беата Шидло с тези на руския президент Владимир Путин.

 "Полското правителство приема изборната си победа като позволение да постави волята на партията над държавния интерес, било то в политиката или в кадруването. Това е контролирана демокрация от Путинов тип, опасна путинизация на европейската политика", заяви Шулц в интервю във в. "Франкфурт алгемайне зонтагсцайтунг".

Преди седмица друг германец - еврокомисарят Гюнтер Йотингер, отговаряш за дигиталната икономика и информационното общество, заяви, че Варшава трябва да бъде поставена под специален механизъм за наблюдение за нарушаване на основни ценности на ЕС.

Вчера полският правосъден министър Збигнев Жобро отхвърли призива на Йотингер като глупав в остро писмо. Жобро заклейми положението с медийните свободи в самата Германия и спомена нацистката окупация на Полша през Втората световна война.

"Такива думи, изречени от германски политик, предизвикват най-лоши конотации сред поляците. Също и у мен. Аз съм внук на полски офицер, който през Втората световна война се е бил в нелегалната Национална армия срещу "германския надзор", пише той до Йотингер в писмо, публикувано от държавната агенция ПАП. Според него германските власти се опитват да прикрият новината за нападенията над жени в Кьолн в новогодишната нощ. 

Германия обаче не може да носи отговорност за дейността и изказванията на еврокомисаритя, дори те да са излъчени от нея.