Правосъдният министър Екатерина Захариева се срещна с членовте на Висшия съдебен съвет за пръв път, откакто зае поста. Тя разговаря с тях близо час и половина в сградата на Съвета, а след срещата каза, че диалогът е бил свободен и откровен.

Главният прокурор Сотир Цацаров дойде специално за срещата, а другите двама "големи" - председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев, отсъстваха.

Захариева посочи, че основните приоритети са предстоящите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), последващи вече приетите в Конституцията. Тя каза, че има много работа да се свърши в няколко основни направления - подготовка за разделяне не съвета на две колегии, електронното правосъдие, измененията, касаещи кариерното развития не магистратите. Затова най-вероятно няма да има една работна група, а ще се сформират различни по конкретните теми.

Въпреки това Захариева изрази увереност до 10 март, когато изтича 3-месечният конституционен срок, да са готови със законопрокт за изменение на ЗСВ.

Помолена да коментира какъв сигнал към магистратите и обществото е това, че днес Етичната комисия на съвета ще се занимава с шефа на ВКС Лозан Панов заради речта му "Не на страха!", тя каза, че всеки има право на свободно изявяване и че се надява решението на Етичната комисия да е "положително", т.е. - да не се санкционира Панов.