Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) прекрати публично оповестения конкурс за продажбата на „НИТИ“ ЕАД, Казанлък, съобщиха от ведомството за Клуб Z.

От  агенцията посочиха, че "причината за прекратяване на процедурата са новонастъпили обстоятелства и промени в правното и финансовото състояние на дружеството" без да уточнят точно за какво става дума.

Разшифровката на абревиатурата "НИТИ" е "наука, изследвания, технологии, инженеринг". Казанлъшката фирма е основана през далечната 1962 година като иновационен център за разработка и производство на военна продукция.

И в момента предприятието произвежда противотанкови мини, дистанционни взриватели и запалки и стрелково оръжие. В продуктовата листа на НИТИ е и "Тренировъчен малокалибрен автомат – АКАТ-74 калибър 5,6 mm", за който изрично е посочено, че е "предназначен за учебно-тренировъчни стрелби и са запазени изцяло габаритните размери, външния вид и методите на бойно използване на автомат "Калашников". 

За предприятието бе определена начална тръжна цена от 3,6 милиона лева.

На практика приватизация в България няма. АПСК на практика не успя да продаде нито една значима държавна компания през 2015 г. По различни причини се провалиха всички сделки. Не се случиха нито планираните продажби на "БДЖ-Товарни превози", нито на имоти на АДИС, от които можеше да има значителни приходи.

Изгледите за 2016 г. също не са добри.