Бившият коалиционен партньор на ДПС Димитър Луджев коментира пред БНТ трусовете в движението. Той се изказа против демонизирането на партията и допълни, че нейният актив не е най-големия виновник за грабежите в България.

Луджев изтъкна, че електоратът на ДПС не намалява, въпреки трусовете в партията.

"Там има големи недоволства от местни и централни ръководители на ДПС. Но стигне ли се до парламентарни избори мобилизацията е пълна. Българските партии продължават с това демонизиране на ДПС, с това неразбиране, че ДС е необходим, неизбежен фактор в нашата политика. Да, ДПС краде, злоупотребява с властта, тя е един циничен фактор. Но нима те крадат повече от другите? Големият грабеж го направиха българските партии, не ДПС. ДПС беше присъдружна организация", заяви Луджев.

Според Луджев Ахмед Доган знае много добре как да се позиционира в политиката.

"Ахмед Доган много добре разбира, че ДПС има значение като българска политическа сила, че той има значение като български политик. Само тогава може да стигне до това, което постигна, да разпределя порции, да командва няколко правителства поред. Той винаги е отстранявал онези свои сподвижници, които се опитват да използват турската подкрепа, за да укрепят позициите си в ДПС".

Това заяви Луджев, който бе коалиционен партньор на ДПС в коалицията ОНС през 1997 г., която бе част от 38-ото Народно събрание.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО

Според Луджев Доган не допуска взимането на каквото и да е решение без негово съгласие.

"В даден момент на него му се е видяло. че ДПС се нуждае от промяна на ръководството и обновяване и връщане към едно друга, независима политика. Той е мнителен човек, заподозрял е, наблюдавал е игрите на Местан и неговите хора с турските представители. Ахмед Доган няма да допусне никой да прави нещо, което не му оттърва".

Така Луджев коментира отстраняването на Лютви Местан.

МЕСТАН ИЗГОНЕН ОТ ДПС. ЕДИНОДУШНО

Според Луджев Доган винаги е ръководел пряко партията, а Местан е направил грешен разчет.

"Имал е някакви идеи да увеличи своето влияние, опитваше се да вкара свои хора в листите на местните избори, изборните резултати не бяха добри", каза Луджев.

Той припомни, че е бил в много близки отношения с Доган по времето на ОНС.

"Изключително силно е желанието на Ахмед Доган и ръководството на ДПС да отстояват тяхната идентичност. Те да бъдат доминиращата структура. Имахме спорове и то големи спорове. Моят развод с ръководството на ДПС настъпи по повод бомбардировките на НАТО в Белград. Аз бях единствения против тези бомбардировки", разказа Луджев.

Той допълни, че в началото на 90-те години е имал среща с тогавашния премиер на Турция Сюлейман Демирел.

"Той каза - ние с Ахмед Доган, с човек, който е работил срещу нас, не можем да работим. Ахмед Доган е работил в ДС по турска линия. Турската държва никога не е приемала Ахмед Доган", смята Луджев.

Луджев разказа и за взаимоотношенията между Иван Костов и Доган, които сега са политически врагове.

"Преди януарските събития от 1997 г. Костов и Доган си пиеха кафето и Доган му предаваше уроци по политика. Иван Костов като Ахмед Доган не търпи някой да му се меси във властта".

Така Луджев обясни причините за последвалия конфликт между двамата.

ЛЮТВИ МЕСТАН: ВЛИЯНИЕТО НА ПЕЕВСКИ В ДЪРЖАВАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО

Според него коалицията ОНС е възникнала като необходимост да се намери противодействие на задаващата се вълна на авторитарен тип управление от ОДС.

"Ние си познавахме хората, бяхме им яли вече попарата", заяви Луджев.

И изтъкна, че лично Джордж Сорос му е казал, че създаването на ОНС е добра инициатива, за да може мнозинството да има критик от дясно.