Бъдещото правителство на Хърватия няма да подкрепи кандидатурата на досегашната външна министърка Весна Пусич за генерален секретар на ООН, предаде БГНЕС.

Това съобщи Томислав Карамарко - лидерът на Хърватската демократична общност (ХДО), която трябва да състави през следващите дни новия кабинет в Загреб.

"Винаги съм бил против кандидатурата на Пусич, защото не бе спазена процедурата и се избърза с нейната кандидатура. Не знам с какво е заслужила тази подкрепа. Според мен новият кабинет трябва да дебатира по този въпрос", каза Карамарко.

Самата Пусич заяви, че не се страхува от нищо.

"Решението бе взето през септември, когато правителството функционираше съвсем нормално. Новото правителство може да изпрати писмо и да съобщи, че не подкрепя моята кандидатура. Подобно нещо никога не се е случвало в историята. Това ще бламира самата Хърватия, но не и мен. Аз нямам много квалификации, но за тази работа в биографията си имам квалификация и ще бъде много добре това да стане", каза тя.

От ХДО смятат, че по този въпрос би било нормално да се консултират президентът и новото парламентарно мнозинство, както и мандатоносителят.

Миналата седмица отиващият си премиер социалдемократ Зоран Миланович за втори път изпрати кандидатурата на Весна Пусич за генерален секретар на ООН. Първото предложение бе направено през ноември 2015 г. Повторното предложение се наложи поради факта, че ООН признава за валидни само кандидатурите, изпратени след 15 декември.

До края на седмицата се очаква новият премиер Тихомир Обрешкович да предложи състава на новия кабинет пред парламента в Загреб. В новия кабинет ще влязат хора от досегашната опозиционна ХДО и Движението МОСТ на Божо Петров. Социалдемократите минават в опозиция.

Много е вероятно следващият шеф на ООН да бъде жена от Източна Европа. Шансове имат две българки - шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова и еврокомисарката Кристалина Георгиева. Весна Пусич щеше да бъде техен конкурент.