АБВ започва президентски дебати с обществото за това какъв държавен глава ни е необходим - "лидер или придатък". Това каза зам.-шефът на партията Румен Петков. Дебатите стартират на 17 януари в София.

"Лидер, който е готов да е активен фактор при намиране на национално съгласие, президентът лидер, който е готов да бъде ключов фактор при намирането на съгласие за определяне на перспективни политики в региона, или придатък, който е говорител на чужди тези или изразява чужди позиции, което е повод за противопоставяне на обществото"

Така Петков обобщи идеята на дискусиите. След техния край партия АБВ ще мисли за това каква кандидатура би подкрепила или издигнала. Според Петков дали бъдещият държавен глава ще бъде избран без ДПС е важен въпрос.

"Искаме чрез "Президентстки дебати - 2016 г.", които ще продължат и в други региони на страната, да привлечем вниманието на българските граждани върху същността на президентския избор и върху перспективата, която избираме", обясни Петков.

На дебатите са поканени представители на академичната общност, хора, които са работили в президентската институция, представители на местната власт, на сектора за сигурност, на дипломацията.

В събота със заседание на Националния съвет на АБВ започва пълният цикъл отчети и избори на, който ще приключи в средата на април. Петков поясни, че на тези заседания ще има широк дебат за изпълнителната власт, за участието на АБВ в нея, оценка за работата на парламентарната група.

"Ще разчитаме на широк дебат и оценка на проблемите в изборното законодателство и проблемите, предпоставящи нарушения и извращаване на избирателния процес. Ще направим и своята вътрешна оценка за уставните норми и необходимите промени. Продължаваме да се изграждаме и утвърждаваме като модерна партия, която иска да загърби тази част от закостенелия политически живот", обясни Петков.