Правят се съзнателни опити да се дестабилизира Министерството на вътрешните работи (МВР), обяви вицепремиерът и ресорен министър Румяна Бъчварова след редовното заседание на Министерския съвет. Коментарът й бе по повод декларацията на КРИБ, с която председателят Кирил Домускиев поиска Бъчварова да подаде оставката си, ако убийството на  директора на модна къща „Агресия“ Александър Антов не бъде бързо разкрито. 

„Има кръгове, има групи и хора, чиито пряк интерес е МВР да не работи добре и с този факт трябва да сме наясно всички. МВР не е случайна институция и за мен това са съзнателни атаки, за да се компрометира институцията, да бъде лесно овладяна, а работата й насочена в полза на определен частен или групов интерес“, коментира Бъчварова.

На въпрос кои са групите, които упражняват натиск върху подопечното й ведомство, тя отсече: „По медиите ще ги познаете“

Според Бъчварова проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис и в историята на развитието му през последните 25 години – това са нелоялната конкуренция и невъзможността съдебната система да се справи със споровете. Но вместо работодателските организации да предлагат реформи в тази сфера, атакуват министерството. 

„Стига вече! Не може толерантността на МВР към различни групи и прослойки да продължава по този начин. Трябва да е ясно какви са функциите, отговорностите и възможностите на МВР. Ако искаме стабилност, а не определени бизнесмени да се чувстват спокойни, когато си разхождат кучетата, трябва да има становище по този въпрос“, категорична беше Бъчварова. 

По думите й атаките, които се отправят към МВР, целят да се дестабилизира правителството.  Затова всеки следващ опит министерството да се критикува с обиди, невярна информация и типични ченгеджийски номера, ще бъдат тълкувани от Бъчварова като атака срещу обществената и национална сигурност. 

Вътрешният министър похвали работата на служителите си и коментира също двете убийства в София. 

„Само по себе си всяко едно от тях е тревожно, но да се генерализира този проблем по истеричен начин, означава преднамерена кампания пред МВР и пречки пред работата им“.

Според статистика към 2015 има спад с 2,5% на умишлените престъпления разкриваемост около 30%, т.е. по всеки случай се работи. Уверявам ви, свършили сме си много добре работата. От тук нататък информацията не може да бъде предоставяне по искане на медиите в всеки един момент, защото това е риск да се затрудни работата. 
има заведени досъдебни производства по двете убийства

Липса на резултати от убийството на 16 годишния Георги в Борисовата градина – страхотна работа е свършена и продължава да се върши, но няма резултат. 

Моят призив към синдикатите е да бъдат честни. Запазила ксъм уважението си към тях затова, че защитават интересите на служителите и се съобразявам с тях. Припомням, че оттеглихме всички предложения от бюджета, които ги притесняваха. Но не сме се отказали да дебатираме по тях – до март трябва да ги разгледаме отново. Ще се съобразя с тяхната позиция, за да се разпределя справедливо бюджета на МВР, а служителите да получават справедливо възнаграждения. Не знам срещу какво кще стачкуват, след като няма решение. Предложенията им са изпратени и се очаква становище от тяхна страна. 

Много скоро ще представим концепцията за реформа в МВР – в седем насоки. На различните нива решенията са различни и много от тях не са реформаторски, а просто трябва да се случат. Някой трябва да ги направи и да ги обмисли много добре.