МВнР е връчило нота на турския посланик Сю;ейман Гьокче. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния блиц-контрол.

Борисов не каза по какъв точно повод е връчена нотата. Той обаче поясни, че това е станало на 23 или 24 декември миналата година. Точно по това време трусовете в ДПС, довели до отстраняването на Лютви Местан бяха в разгара си.

"България винаги се старае да има приятелски отношения с нашите съседи. Поддържали сме много прилични отношения на доверие. Не реагирахме, когато в Анкара преместиха Южен поток, когато започнаха строежа на руски ядрени цетнрали, когато Турция не спазваше ембаргото срещу Русия. Нещата си дойдоха по своите места. България е незаобиколим фактор на Балканите. Всяка една държава си има своите фаворити. Всеки си хвали неговата стока и търси подкрепа за тези, на които има доверие.

Желанието от страна на турското ръовдство беше да се ифнрормират колко прогнозирумеи са процесите, които текат в ДПС. Не считам, нито по линия на Русия, нито по лияния на Турция, че има някаква зависимост. На 23-24 декември турският посланик беше извикан и му беше връчена в нота във външно министерство. Избягвали сме да шумим по тези теми. Но всичко, което може да се каже по пътя на дипломацията, ние сме го направили"

Това каза Борисов.

Той допълни, че парламентът би трябвало да проведе дебат за това как се извършва обучението на мюсюлманите у нас.

"Тема, която ние заобикаляме, защото ни е страх да не ни обвинят, че подкрепяме ДПС. Имаме стотици хиляди мюсюлмани, ходжи, мюфтии, голяма част от тях са на издръжка на турската държава", заяви Борисов.