Нито възмездие, нито наказание, а естествен завършек на един период от 3 години и на създалата се ситуация. Така Камен Костадинов от ДПС окачестви случилото се с Лютви Местан.

За първи път подобен въпрос беше поставен преди година и малко на предходния новогодишен купон, заяви той.

Тогава Ахмед Доган направил традиционния си публичен анализ и "заострил вниманието на тогавашния председател, че партията се управлява еднолично, че публичните органи не участват и трябва да се коригират правомощията на председателя". 

"Всъщност това не е някаква политическа и програмна реч – има традиция на всички празници той да говори. Г-н Доган по някое време взима думата, прави анализ на изминалия период, поставя някакви хоризонти", обясни системата Костадинов.

Според него словото дори нямало да бъде публикувано, ако не се е породил широк дебат. Той нарече обичайната реч "импровизирано говорене пред актива" и се виждало ясно, че не е имал предварително написана реч.

Той допълни, че много рядко е виждал Доган да чете написани речи - само на национални конференции.

Проблемът дошъл, че по време на управлението на Местан се влошила кореспонденцията, комуникацията с колективните органи, "които пък прекъсват комуникацията с колективното тяло, както казва г-н Доган". Колективното тяло са избирателите.

Докато преди на сбирки всички говорели и Доган взимал думата последен, съобразявайки се с изнесените мнения, при Местан той говоре лс часове, при това пръв, и е нормално никой да не "гори от желание" да му опонира след това.

От думите на Костадинов се разбра още, че от извънредното заседание в сараите на Бъдни вечер до днес депутатите, останали верни на движението, обикалят районите си 

"Активистите и електоратът на ДПС е много наясно за какво става въпрос и на него много трудно може да му бъде пробутан някакъв измислен конфликт - че ДПС взима страната на Русия и застава срещу Турция", поясни Костадинов.

За разлика от тях отцепниците още не се били появили в избирателните си райони да обяснят поведението си - Мариана Георгиева в Пазарджик и Хюсеин Хафъзов в Бургас.

"Те имат пробрлем да се явят в районите си", заключи депутатът.

Запитан дали Ахмед Дожган ще вземе отново движението на ръчно управление, той отговори:

Считам, че тримата съпредседатели работят в сериозен диалог с г-н Доган той наблюдава внимателно това, което се случва.

Края на април. Национална конференция