Барак Обама звънна на Владимир Путин, за да обсъди с него положението в Украйна, Сирия и на Корейския полуостров, предаде ТАСС.

"На 13 януари по инициатива на американската страна се състоя телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на САЩ Барак Обама. Държавните глави обстоятелствено обсъдиха въпросите за урегулиране на конфликта в Украйна, близкоизточната обстановка с акцент върху намирането на пътища за разрешаване на кризата в Сирия, а също и за ситуацията на Корейския полуостров", гласи съобщението на пресслужбата на Кремъл.

Зад сухата информация се крие желанието на двете страни да търсят възможности за възобновяването на нормалните отношения. Доказателство за това е фактът, че Кремъл не реагира остро, както това би направил само преди няколко месеца, на критиките, отправени днес към политиката на Москва в обръщението на Обама "За състоянието на Съюза". Както и липсата на всякаква американска атака срещу Путин, заради неговите откровения в интервю пред "Билд" през последните дни.

Руският лидер казал на колегата си, че е необходимо Киев да спазва всички договорки от Минското споразумение, в това число и пряк диалог с властите в Донбас, провеждането на местни избори и пускането на затворници от затвора, става ясно от информацията на официалната руска агенция. Няма съмнение, че Путин е настоявал за сваляне на санкциите, а Обама за изпълнение на руските задължения по договорките от Минск.

Освен това двамата лидери отделили място и на важността от предстоящите разговори на представители на двете страни по украинската тема.

Обсъждана е била и борбата срещу терористите от "Даеш", както и прекия диалог в бъдеще в Женева за консолидация в ударите срещу джихадистите в Близкия изток.

Двамата били единодушни, че трябва бързо да се свали напрежението между Рияд и Техеран и призовали двете страни към действия в тази посока.

Президентите са единодушни, че ако се потвърди истинноста на опита с водородна бомба, извършен от Пхенян, то това би било нарушение на резолюциите на ООН и следва да има остра реакция от световната общественост.

Обсъдени били и други проблеми от взаимен интерес в "откровен и делови характер", посочва още ТАСС.