"Необходима е цялостна реформа на политическата система. Нереформирани политически партии не могат да осъществят каквато и да е реформа в нито една друга социална система. Приемете, че съм направил опит чрез идеите, които застъпвах".

Така бившият лидер на ДПС Лютви Местан отговори на въпрос на Клуб Z как според него влиянието на Делян Пеевски в държавата може да бъде намалено. На първата си пресконференция след изключването му от ДПС той призна, че влиянието на Пеевски в държавата е значително.

ЛЮТВИ МЕСТАН: ВЛИЯНИЕТО НА ПЕЕВСКИ В ДЪРЖАВАТА Е ЗНАЧИТЕЛНО

"Едно е при г-н Цветанов, да дойде шефа на НСО с още един човек. Аз ще се радвам повече от всички тази охрана да ми се махне. Съвсем друго е обаче това да ти се съобщи постфактум, по телефона и това да съвпада с изтекъл срок за подаване на оставка".

Това каза Местан по повод свалената му охрана в момента, в който срещу него е изтекъл ултиматума сам да си подаде оставката.

"Не знам защо ми е назначена охрана.  Това не ми се съобщи, тъй като е класифицирана информация. Чувам някакви предположения, че е било във връзка с други политици. Защо е свалена също не знам", каза още Местан.

КОЙ СВАЛИ ОХРАНАТА НА МЕСТАН И ЗАЩО ТОЙ СЕ УКРИ В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО?

Той коментира и бъдещето си в политиката.

"Ние още не сме заявили намеренията си, а те вече са обект на сериозна атака. Целта е унищожаването ми, морално, дано да е само морално. Второ - да не се оставят полезни ходове. И третата цел - още ние не сме обявили намерения за създаване на нов политически субект, а той вече е обявен за ислямистки. Как се преценява дали една партия е протурска или ислямистка? Устав. цели, политически документи, членска маса", каза Местан.

И припомни, че някои анализатори вече са коментирали, че това не трябва да се допуска, ако трябва с намесата на държавата, със специалния инструментаримум на тази държава.

"Държавата да следи този процес. Необходимо е, но не и да се намесва по начин, който да ограничи конституционно гарантираната свобода на политическа дейност. Дали ще има политически проект предстои да ви съобщя", каза още Местан.

Той каза, че е  безкрайно изненадан от изключителната емоция, с която премиерът Бойко Борисов е реагирал на думите му, че е стъпил на руска мина.

"Аз не знам защо г-н Борисов се нарежда до хората, които визирах с метафората за руската мина. Аз не съм я адресирал към него. Защо той се припозна?"

Това каза Местан, обяснявайки че тази метафора е визирала речта на Ахмед Доган, която стана повод за неговото отстраняване.

ДОГАН СРЕЩУ МЕСТАН - ЕДНО КЪМ ЕДНО

Местан каза още, че според него премиерът е взел страна във вътрешнопартийния спор в ДПС. И уточни, че Борисов не е бил на негова страна.