Петима души са задържани за атентата в Истанбул на 12 януари, съобщи турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от в. "Хюриет".

10 германски туристи загинаха, след като сириецът Набил Фадли се взриви пред Синята джамия наа централния площад "Султанахмет" във вторник.

ТЕРОРИСТ ОТ "ДАЕШ" ВЗРИВИ 10 ЧУЖДИ ТУРИСТИ

АТЕНТАТЪТ В СНИМКИ

ЕТО ГО КАМИКАДЗЕТО ОТ ИСТАНБУЛ

Давутоглу отново заяви, че самоубиецът е свързан с "Даеш" ("Ислямска държава"). Тя обаче е била посредник в атентата, а зад него стои друга групировка, допълни премиерът. Но не спомена име.

Властите в Турция за пореден път промениха информацията за народността на Набил Фадли. По последни данни той е 28-годишен сириец, роден в Саудитска Арабия.

НОВ АТЕНТАТ В ТУРЦИЯ - ПЕТИМА УБИТИ

ЕКСПЛОЗИИ ОКЪРВАВИХА И ДЖАКАРТА

Той се явил на 5 януари в имиграционната служба в западния истанбулски район Зейтинбурну. Възможно е да е бил с фалшив документ, тъй като името Набил Фадли не фигурира в списъците с терористи или издирвани лица.

В службата били снети негови пръстови отпечатъци и Фадли получил биометрични данни. След атентата той бил идентифициран именно по отпечатъците си, останали на мястото на експлозията.

Пред служителите в имиграционния офис Набил Фадли заявил, че е избягал от войната в Сирия и искал да влезе в Европа. Той казал, че ще остане в апартамент в Зейтинбурну, но по-късно се преместил в хотел в квартал Кадърга в района Фатих.

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО КЪМ БЪЛГАРИТЕ: ВНИМАВАЙТЕ В ТУРЦИЯ

Фадли бил придружаван от още четирима мъже. Цялата група получила лични карти от имиграционния офис.

А Фадли получил и временна закрила от властите. Сирийците, които я получават, имат право на пребиваване в Турция, медицинско обслужване, образование и други социални услуги.