Прокуратурата в Париж е идендифицирала втори белгийски гражданин сред атентаторите в Париж от миналия ноември, съобщава всекидневникът "Соар". Това е Шакиб Акру (25 г.) от марокански произход. Той е самовзривилият се в апартамент на парижкото предградие Сен Дени, който полицията обсади на 18 ноември миналата година, убивайки главния организатор на нападенията Абделхамид Абаауд и негови сподвижници.

Шакиб е идентифициран чрез ДНК-анализ. "Тази идентификация е резултат от сравнението на генетичния профил на камикадзето и този на майката на Шакиб Акру", казва в съобщение френската прокуратура.

Акру е бил картотекиран в Белгия като радиализиран, но не е бил сред завърналите се от Сирия, пише "Соар". Той е бил осъден задочно на пет години затвор миналата година в дело срещу организация за набиране на бойци за Сирия. Заедно с Абаауд той е  заподозрян като организатор на атентатите в Париж от 13 ноември, в които бяха убити 130 души.

Според източник близък до разследването белгийските съдебни власти са посочили Акру като обвиняем възоснова на снимка. Той е заминал от Брюксел за Сирия в началото на януари 2015 година в компанията на шест или седем други лица. За разлика от другите атентатори не е бил преди това познат на полицията с криминални прояви. 

Негова ДНК  е била намерена върху един от три автомата "Калашников", които френската полиция намери в автомобил изоставен в парижкото предгредие Монтрьой в нощта на атентатите. С тях терористите бяха разстреляли 39 от жертвите си в няколко заведения, които нападнаха във френската столица. Оттук разследващите смятат, че Акру заедно с Абаауд и другия дошъл от Брюксел, Брахим Абдеслам, е третият член на тази група атентатори.

Макар да е живеел в Брюксел, Брахим Абдеслам, който се взриви в кафене на бул. "Волтер" в Париж на 13 ноември, е имал френско гражданство, също като по-малкия си брат, Салах Абдеслам, когото властите издирват. За него се смята, че е закарал с кола тримата камикадзе, които се взривиха същата нощ на Стад дьо Франс.

Нападателите, които избиха 89 души в концертната зала "Батаклан" - Сами Амимур, Омар Мостефай и Фуед Мохамед Агад са френски граждани. Билал Хадфи, който се самовзриви на Стад Дьо Франс, също е френски гражданин, пребивавал в Брюксел. Другите терористи на стадиона - Ахмад Ал Мохамад и Мохамад Ал Махмуд са пристигнали с мигрантския поток с фалшиви сирийски паспорти.

Двама мъже, чиято идентичност не е уточнена, са задържани в Австрия. Те са свързани с Ахмед Дахмани, белго-мароканец арестуван в Турция, където е пристигнал в деня след атентатите. Мохамед Абрини, за когото се смята, че е играел логистична роля в атентатите и произхожда от криминалните среди в брюкселския имигрантски квартал Моленбеек, е също сред издирваните заедно със Салах Абдеслам.