БЕРЛИН – Депутати от партията на Ангела Меркел – Християндемократическия съюз (ХДС) поставиха канцлера под натиск. До този момент 40 от 311 народни представители от десницата положиха подписи под петиция, в която се настоява Германия да затвори границите си.

В документа между другото се посочва: “Лица, които през сигурна държава искат да пристигнат нелегално в Германия, трябва незабавно да бъдат връщани още от границата, както предвижда параграф 18, алинея 2 от Закона за даване на политическо убежище.”

Един от инициаторите на петицията е видният християндемократ Кристиан фон Щетен, който в парламента представя средното съсловие, гръбнак на германската икономика. От месеци той настоява нелегално присигащите в Германия бежанци незабавно да бъдат връщани още от границата.

Фон Щетен заяви за в. “Билд”: “Щом като толкова много депутати от нашата парламентарна група са за връщане на бежанци още от границата, то трябва да се даде възможност на всички да гласуват петицията ни.”

Той бе подкрепен донякъде от съпартиеца си и министър на вътрешните работи Томас де Мезиер. След кошмарната новогодишна нощ, когато в Кьолн и други германски градове мигранти нападнаха стотици жени, министърът оповести, че в бъдеще правителството ще гони по бързата процедура кандидати за политическо убежище в Германия, които са извършили криминални престъпления.

Германия е в шок от случилото се в новогодишната нощ. Меркел със сигурност ще се съгласи на експулсиране от страната на престъпници, но при строго спазване на закона. Засега обаче тя не отстъпва от политиката си спрямо бежанците, които бягат от войни и конфликти – те ще получат закрила. Канцлерът е и категорично против затварянето на граници.

Същевременно предшественикът на Меркел, бивщият германски канцлер Герхард Шрьодер я обвини, че при бежанската криза е загубила всякакво чувство за реалност.

“Капацитететите за прием и интеграция на бежанци в Германия са изчерпани. Всичко друго е илюзия”, заявява Шрьодер за в. “Ханделсблат”.

Да се приемат мигранти без да се налага горна граница било грешка: “Неограничен прием на бежанци в Германия създава впечатление, че националните ни граници нямат никакво значение. Това е опасно и погрешно.”